fbpx

Cupa Mondială din Qatar, cea mai scumpă din istorie

La 12 ani de la decizia șocantă și controversată a FIFA de a acorda Qatarului drepturile de găzduire a Cupei Mondiale, turneul a luat în sfârșit startul. Micuțul stat din Golf a investit o avere în această competiție, făcând-o cea mai costisitoare dintre toate cele organizate vreodată.

Este imposibil de stabilit costul exact pe care l-a suportat Qatar pentru această Cupă Mondială. Este deja sigur că este cea mai scumpă dintre toate Cupele Mondiale desfășurate. După unele estimări, costul ei poate fi chiar mai mare decât cele 21 anterioare combinate.

Potrivit unei varietăți de experți și rapoarte, costurile vor depăși 200 de miliarde de dolari (199 de miliarde de euro) și ar putea crește și mai mult. Pentru a pune acest lucru în context, cele mai scumpe Cupe Mondiale au fost anterior turneul din Brazilia din 2014 și ediția din 2018 din Rusia, care au costat ambele mai puțin de 15 miliarde de dolari.

Dan Plumley, lector în finanțarea sportului la Universitatea Sheffield Hallam, spune că deja, atunci când Qatar a fost ales ca gazdă pentru 2022, în 2010, estimările inițiale citau costul potențial la 65 de miliarde de dolari.

„Unele estimări recente au spus că ar putea depăși 200 de miliarde de dolari. Va fi cel mai mare tuneu din punct de vedere al costurilor înregistrate până în prezent”, a spus el pentru DW. Deși încă nu știm cu cât exact.

Compania de consultanța americană în finanțare a sportului Front Office Sports a estimat un cost de 220 de miliarde de dolari, în timp ce Hassan Al Thawadi, șeful organismului din Qatar însărcinat cu organizarea turneului, spune că costurile de infrastructură de când țara a primit turneul au depășit 200 de miliarde de dolari.

Motivul acestei neclarități financiare este că marea majoritate a miliardelor pe care guvernul Qatar le-a cheltuit înainte de turneu sunt pentru infrastructura nonfotbalistică, cum ar fi un nou sistem de metrou, un aeroport internațional, drumuri noi, aproximativ 100 de hoteluri noi și facilități de agrement.

O mare parte din această investiție face parte din proiectul mai larg de investiții publice al statului din Golf, cunoscut sub numele de Viziunea Națională Qatar 2030.

„Cupa Mondială a acționat ca un accelerator în ceea ce privește dorința guvernului Qatar de a aborda problemele legate de infrastructura țării”, a declarat pentru DW Kieran Maguire, specialist în finanțele fotbalului la Universitatea din Liverpool. „A fost o oportunitate. Comparativ cu alte Cupe Mondiale, este mult mai scump.”

Este un „pariu de putere soft” uriaș, care va ajunge de fapt să însemne pierderi în termeni comerciali, potrivit lui Plumley – ceva care nu interesează Doha, având în vedere marea bogăție energetică a peninsulei, bogate în gaze.

Câștigurile principale pe care le caută Qatar sunt necomerciale, a mai spus el. „Relațiile internaționale sunt motivația cheie pentru găzduirea turneului fiind vorba, de asemenea, despre soft power ca strategie de apărare și securitate. Banii nu sunt în mod clar un obiectiv pentru Qatar. Țara își poate permite în mod clar să găzduiască o Cupă Mondială și este dispusă să absoarbă pierderile. Din multe privințe, Cupa Mondială din 2022 este o anomalie financiară.”

O moștenire întunecată

Chiar dacă este o anomalie financiară, Qatar 2022 trebuie să se confrunte în continuare cu problema „moștenirii”, la fel ca toate Cupele Mondiale recente. Ideea ar fi că turneul ar trebui să lase în urmă o amprentă semnificativă pentru societate în ansamblu, una care să justifice irigarea financiară a patru săptămâni de fotbal.

Aceasta este o luptă majoră pentru majoritatea Cupelor Mondiale, dar în cazul Qatarului, există îndoieli serioase.

Una dintre cele mai evidente probleme sunt stadioanele. Din cele opt locații, șapte au fost construite de la zero pentru Qatar 2022. Guvernul spune că costul construirii lor a fost de 6,5 miliarde de dolari. Odată ce Cupa Mondială se va termina, țara de doar 2,8 milioane de oameni nu va mai avea nevoie de atâtea arene mari.

„Problema elefantului alb” a fost o problemă pentru gazdele recente ale Cupei Mondiale, iar Qatarul urmărește să rupă acel ciclu. Trei dintre stadioane vor continua să găzduiască jocuri, dar celelalte cinci vor fi fie demontate, reconvertite în scopuri alternative, fie capacitățile lor vor fi reduse semnificativ.

 

În opinia lui Maguire, Qatarul va folosi totuși noua infrastructură pentru a justifica licitația pentru a găzdui finale europene importante în viitor, cum ar fi Europa League sau Champions League.

Costul real: viețile lucrătorilor migranți

Soarta muncitorilor migranți care s-au chinuit în țară în ultimul deceniu este importantă când vine vorba de costul real al Cupei Mondiale. De când a fost decernat turneul în 2010, Qatar s-a confruntat cu critici masive din partea grupurilor pentru drepturile omului pentru tratamentul acordat lucrătorilor străini.

În 2016, Amnesty International a acuzat Qatarul că folosește munca forțată pe stadionul său emblematic Khalifa International. Mai sunt apoi rapoartele conform cărora mii de lucrători migranți au murit în Qatar din 2010. În februarie 2021, ziarul The Guardian a raportat că 6.500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în țară între 2010 și 2020. Experții în drepturile omului spun că un număr mare dintre cei care au murit se aflau în țară în special pentru Cupa Mondială.

Qatar a făcut niște reforme modeste în muncă în ultimii ani, dar, potrivit Amnesty, rămân probleme uriașe. „În cele din urmă, încălcările drepturilor omului persistă la o scară semnificativă astăzi”, se spunea într-un raport publicat luna trecută.

Pentru FIFA, organismul internațional de conducere al fotbalului, nici decesele lucrătorilor migranți, nici problema costurilor nu vor afecta rezultatul final.

Dan Plumley spune că turneul va fi un succes financiar major pentru FIFA, așa cum a fost și ediția din 2018.

„Pentru FIFA, Cupa Mondială înseamnă câștig monetar și generarea de venituri pentru a-și finanța operațiunile pe parcursul fiecărui ciclu de patru ani”, a spus el, subliniind faptul că veniturile FIFA din Cupa Mondială 2018 au depășit cu mult așteptările acestora.

„Așteptați-vă la un succes similar din Qatar pentru FIFA. Găzduirea unui turneu poate avea un cost semnificativ pentru națiunea gazdă, dar este în interesul FIFA să se asigure că evenimentul este un succes și, desigur, nu trebuie să-și facă griji atât de mult cu privire la cheltuieli.”

Articol de Arthur Sullivan pentru DW.com

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.