fbpx

Bruxelles-ul îngrijorat de retorica pro-Kremlin a câștigătorului alegerilor slovace

După ce partidul pro-Kremlin SMER al lui Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare de sâmbătă din Slovacia, îngrijorările cresc la Bruxelles cu privire la direcția viitoare a politicii slovace.

În calitate de fost prim-ministru de trei ori al Slovaciei, timp în care a susținut pe scară largă deciziile pro-UE, Fico cunoaște deja capitala Belgiei. Dar de atunci retorica lui s-a schimbat dramatic. Fico este etichetat drept populist, cu promisiuni de campanie care l-ar putea scoate din concordanță cu politica externă a blocului, în special când vine vorba de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Dar înainte de a se putea întâmpla ceva din toate acestea, Fico va trebui să formeze un guvern de coaliție. Fico a demisionat din funcția de prim-ministru în 2018, pe fondul protestelor în masă după uciderea jurnalistului anticorupție Jan Kuciak și a logodnicei sale. O serie de anchete anticorupție au urmat plecării sale, încercări de a aduce acuzații împotriva lui Fico, dar acesta s-a bucurat de imunitate parlamentară. În cele din urmă, acuzațiile au fost renunțate.

„Ultimul său guvern a fost plin de corupție. În multe cazuri, partidul său a fost implicat în uciderea jurnalistului de investigație”, a declarat Jaromír Novak de la agenția de presă slovacă.
„Din acea perioadă, cel puţin 40 de oameni din anturajul său, din poliţie, servicii secrete, oligarhi, fie au fost în închisoare, fie se confruntă acum cu justiţia. Aşa că, desigur, vrea să se protejeze pe sine şi pe aliaţii săi”.

Astăzi, Slovacia devine o țară profund polarizată. Pentru Erik Zolcer, un slovac care locuiește la Bruxelles, rezultatele alegerilor au fost o dezamăgire.
„Au existat speranţe că vechiul sistem pe care îl vedem în Slovacia, sistemul oligarhilor, al minciunilor, al dezinformarii, al răspândirii urii, se va sfârşi în sfârşit. Era ceva speranţă”, a spus Zolcer într-un interviu.

„Nu am nicio îndoială în mintea mea că Slovacia va progresa treptat în acest sens, dar, din păcate, nu acum încă. Și a fost o mare dezamăgire să văd că nu se întâmplă în această rundă.”

Dacă Fico va reuși să formeze un guvern, Bruxelles-ul va vedea rapid dacă stilul său de populism va rezista sau dacă va reveni pe o cale mai europeană.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.