fbpx

Aproape 7000 de oameni ajung pe o insulă italiană în mai puțin de 24 de ore

Insula mediteraneană Lampedusa este un prim punct de sosire pentru persoanele care solicită azil sau care doresc să continue să se deplaseze spre nord în alte țări europene.

O flotilă de bărci mici, înghesuite de migranți și lansate din Tunisia, a copleșit miercuri o mică insulă din sudul Italiei, punând la încercare capacitatea pazei de coastă de a intercepta navele contrabandiştilor și testând dureros angajamentul premierului Giorgia Meloni de a contracara migrația ilegală.

La agravarea presiunii politice asupra primului lider de extremă dreapta al Italiei au fost promisiunile Franței și Germaniei de a respinge migranții care sosesc pe mare pe țărmurile italiene și, sfidând regulile sistemului de azil al Uniunii Europene, se îndreaptă spre nord pentru a încerca să-și găsească locuri de muncă sau rude aici sau în alte țări nordice de pe continent.

Începând de marți devreme, bărcile improvizate și instabile au venit una după alta în ceea ce părea a fi aproape o procesiune pentru privitori pe Lampedusa, o insulă de pescuit și turistică din sudul Siciliei.

Aproximativ 6.800 de migranți au venit într-un interval de puțin peste 24 de ore, un număr care este cu câteva sute mai mare decât populația cu normă întreagă a insulei.

Ce a provocat creșterea numărului de persoane a fost un blocaj de câteva zile în porturile Tunisiei, cauzat de marea agitată, care a făcut ca contrabandiştii să nu-și poată lansa ambarcațiunile, potrivit autorităților italiene.

Întrucât singura reședință de migranți a insulei având o capacitate de aproximativ 450 de paturi, autoritățile s-au străduit să transfere migranții cu feriboturile comerciale sau o navă de pază de coastă în Sicilia sau Calabria, în partea de sud a Italiei continentale.

Francesca Basile, purtătoarea de cuvânt a Crucii Roșii Italiene din Lampedusa, a declarat că depun „un efort uriaș” pentru a oferi „servicii de bază” celor 6.000 de migranți din centrul de pe Lampedusa.

Potrivit Ministerului de Interne al Italiei, peste 120.000 de migranți au sosit în Italia în acest an pe mare, printre aceștia fiind peste 11.000 de minori neînsoțiți. Cei mai mulți dintre ei traversează Italia pe jos, cu autobuzul și cu trenurile, în timp ce încearcă să se îndrepte spre nordul Italiei.

Cei mai mulți dintre ei petrec câteva nopți în Roma înainte de a lua un autobuz către orașul Ventimiglia de la granița cu Franța.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.