Ministrul de finanțe german Christian Lindner i-a criticat foarte dur pe politicienii de la Bruxelles pentru încercarea de a introduce reglementări ecologice mult mai stricte, avertizând că astfel de planuri ar putea duce la o revoltă a alegătorilor care să alimenteze extrema dreaptă.
Într-un interviu acordat Politico, la Berlin, Lindner a argumentat că europenii suferă din cauza excesului de reglementare – sau „reglementări peste tot”. El a cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen „să stopeze” noua legislație menită să reducă emisiile de gaze de seră, având în vedere că Europa trece printr-o perioadă de stagnare economică adusă în parte de costurile mari ale energiei.
Această intervenție a ministrului de finanțe german vine la puține zile după ce cancelarul german Olaf Scholz a dat publicității un plan de eliminare a „obstacolelor birocratice” puse în calea creșterii economice din țară, promițând în același timp să facă același lucru la nivel UE.
Lindner, liderul partidului pro-business Partidul Liber Democrat, a criticat în special directiva pentru performanță energetică destinată clădirilor a Uniunii Europene, o parte critică din pachetul legislativ climatic al lui von der Leyen „Green Deal”. Directiva obligă renovarea clădirilor vechi de-a lungul continentului obiectivul fiind acela al decarbonizării compete a clădirilor până în 2050.
„Cred că acest plan este extrem de periculoas”, a afirmat Lindner. Directiva, a adăugat el, ar putea pune în pericol „pacea socială” deoarece „oamenii ar putea avea impresia că această politică le face viața mai grea în propriile case și că nu vor putea să plătească facturile.”
Acest plan foarte controversat a fost propus de von der Leyen spre sfârșitul anului 2021 și se află în prezent în ultimele stadii de negociere între UE și țările membre – care doresc reglementări mai suple, în timp ce organismul comunitar dorește ca acest document să fie mai ambițios.
Clădirile din UE sunt responsabile pentru 35% din emisiile de gaze de seră, așa că eficientizarea lor reprezintă un obiectiv cheie pentru atingerea obiectivului UE de a deveni neutră din punct de vedere al carbonului, până în 2050.
Potrivit lui Lindner, banii necesari pentru renovarea clădirilor ar putea fi mai bine folosiți pentru alte proiecte ecologice, cum ar fi investițiile în infrastructura energetică a UE, care ar putea „întări competitivitatea economică a UE”.
Atacul ministrului de finanțe german a survenit cu puțin timp înainte ca von der Leyen să-și țină discursul miercuri, în care și-a scos în evidență realizările, inclusiv Green Deal-ul, într-o încercare de a-și consolida un potențial al doilea mandat.
E ceva foarte neobișnuit ca un ministru federal german să atace atât de vehement un plan venit de la Bruxelles. Dar Linder are în vedere aproape sigur și un calcul domestic politic.
Partidul lui Lindner, FDP – care face parte din coaliția de trei partide care conduc Germania – a pus umărul la trecerea prin parlament a unei legi controversate privind încălzirea care interzice de facto noile instalații de încălzire pe bază de petrol și gaz în favoarea pompelor de căldură care folosesc energie curată. Această lege a dat naștere unor proteste puternice și a creat dispute lungi în interiorul coaliției de guvernare.
Această lege este, de asemenea, foarte nepopulară în rândul bazei de alegători conservatori liberali a lui Lindner. Atacul declanșat de Linder asupra Bruxelles-ului sugerează că încearcă să -și mulțumească bazinul electoral din țară.
Problema care se pune este dacă afirmațiile lui Lindner reprezintă și o schimbare de strategie în interiorul coaliției de guvernare, în condițiile în care politicienii caută să găsească căi de a introduce măsuri împotriva schimbărilor climatice fără a stârni nemulțumirea votanților.
Săptămâna trecută, cancelarul german Scholz a afirmat că dorește să conlucreze cu Franța pentru a reduce birocrația europeană și să se ajungă „la decizii luate mai rapid la Bruxelles”. Un raport de analiză publicat de guvernul german în luna august a afirmat că Berlinul va propune „un pachet de măsuri” care să țintească la reducerea „obstacolelor birocratice de la nivelul UE în domeniul schimbărilor ecologice”, fără a dat însă detalii.
Și alți lideri europeni au făcut comentarii asemănătoare. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut în luna mai o „pauză de la reglementări” și a avertizat că multe companii vor părăsi Europa din cauza excesului de reglementări ecologice.
În opinia lui Lindner, controversele apărute în Germania ca urmare a legii privind încălzirea trebuie să servească drept „lecție” pentru directiva europeană privind construcțiile. El a afirmat că astfel de măsuri „joacă fără îndoială un rol” în ascensiunea partidului de dreapta Alternativa pentru Germania „AfD”, care are în acest moment 22% în preferințe electoratului, făcându-l să fie al doilea partid ca importanță din țară.
Lindner a declarat că „militează din toate puterile” ca întregul guvern german să adopte aceeași poziție față de legile ecologice ale UE.
„Tot guvernul german începe să adopte acum această poziție”, a spus el.