fbpx

Sunt investițiile saudite o amenințare pentru Occident?

Atunci când nu încearcă să-i atragă cu sute de milioane de euro pe an pe Cristiano Ronaldo, Neymar și Karim Benzema la Riad, Arabia Saudită își deschide constant buzunarele adânci pentru a cumăra afaceri din Occident aflate în suferință.

Dimpreună cu vecinii săi, Emiratele Arabe Unite și Qatar, Fondul Public de Investiții Saudit (PIF), a intrat în acțiuni la apogeul crizei financiare din 2008/2009 pentru a susține mai multe bănci din Vest, chiar dacă propriile lor economii avea de suferit ca urmare a scăderii prețului petrolului.

„Fondurile suverane din Golf pot investi sume mare de bani într-o manieră nebirocratică, mai ales când lucrurile arată rău. S-au dovedit adesea cavalerii pe un cal alb, adică salvatori, pentru multe companii”, a afirmat Eckart Woertz, directorul Institutului pentru Studii privind Orientul Mijlociu, GIGA.

În prezent, regatul deține pachete de acțiuni la Nintendo, Uber, Boeing și Newcastle United Football Club. În iunie, PGA Golf Tour a stabilit o fuziune cu LIV Golf, deținut de saudiți, fuziune care a fost acuzată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

PIF deține aproape două treimi din ceea ce se presupune a fi rivalul Tesla, Lucid Motors, cheltuind aproape 5,4 miliarde de dolari în ultimii cinci ani pe o companie care produce mai puțin de 10.000 de mașini pe an.

Ultima investiție, deși mai mică, este o achiziție a Saudi Telecom (STC) de 10% din gigantul de telecomunicații spaniol Telefonic, în valoare de 2,1 miliarde de euro.

În ultimii opt ani,valoarea de piață a Telefonica a scăzut cu două treimi. Războiul prețurilor la servicii de internet și mobil, investițiile în noile tehnologii și expansiunea pe piețe noi au lăsat compania spaniolă cu o datorie uriașă de acoperit.

Compania de telefonie emirateană e&, cunoscută mai înainte ca Etisalat, și-a majorat anul acesta participația într-un lt gigant telecom european, Vodafone, de la 10% la aproape 15%. Luna trecută a anunțat că ia în considerare să-și majoreze participația la 20%.

Cele două investiții au dat naștere, cum era și normal, la îngrijorări privind securitatea, deoarece cele două state din Golf au regimuri autocratice cu o istorie bogată în abuzuri ale drepturilor omului și cu o supraveghere strictă a populației.

Săptămâna trecută, Nadia Calvino, adjunctul primului ministru spaniol, a afirmat că participația din Telefonica va trebuie analizate „în acord cu interesele strategice ale Spaniei”.

Guvernul de la Madrid se pare că este îngrijorat în special de legăturile Telefonica cu sectorul de apărare.

La rândul ei, Marea Britanie este îngrijorată de faptul că legătura Vodafone cu e& ar putea influența fuziunea de 19 miliarde de dolari cu rivalul Three, aflată în acest moment analizată de consiliul concurenței local.
Three este deținut de CK Hutchinson, cu sediul în Hong Kong, iar această fuziune ar putea să ofere Chinei – și Emiratelor – acces la infrastructura de comunicații vitală a Marii Britanii. Unii analiști consideră însă aceste temeri nejustificate.

„Arabia Saudită nu are interese comparabile cu cele ale Chinei sau ale Rusiei. În timp ce China a urmărit tehnologie care este deja instalată aici în infrastructura de comunicații extrem de sensibilă, nu același lucru se poate spune despre Arabia Saudită. Ei nu produc tehnologie de valoare înaltă cum se întâmplă cu compania din China Huawei.”, afirmă Woertz.

Acesta face referire la interdicția plasată asupra Huawei, dar și asupra altor companii chineze din domeniul tehnologiei, de către SUA și mare parte din aliații săi, în ultimii ani. Serviciile de securitate și intelligence occidentale au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la faptul că echipamentele pentru rețelele wireless provenite din China ar putea conține tehnologie prin care i s-ar permite Beijingului să opereze manevre de supraveghere.

Statele din Golf au intrat recent în atenția presei cu propriile eforturi de supraveghere. În 2019, Google și Apple au eliminat aplicația de mesaje emirateană ToTok, după ce New York Times a dezvăluit că era folosită de agențiile de securitate emiratene pentru a-i spiona pe utilizatori.

Statele arabe cenzurează masiv internetul inclusiv conținutul anti-islamic, criticile guvernamentale și temele liberale, inclusiv drepturile LGBTQ+.

Țările din Golf sunt de asemenea partenerele Chinei în așa numitul Drum al Mătăsii Digital, arma tehnologică prin care se speră la armonizarea comerțului dintre China și restul lumii. Mai mulți analiști au avertizat că influența tehnologiei chineze în Orientul Mijlociu ridică probleme de securitate suplimentare pentru Occident.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au acuzat în repetate rânduri Arabia Saudită că încearcă să-și spele imaginea proastă din acest domeniu prin investiții masive în sport.

„E limpede că Arabia Saudită a fost pregătită să-și folosească resursele uriașe pentru a deveni un gigant al sportului și a distrage atenția de la bilanțul atroce al țării în domeniul drepturilor omului”, a afirmat Felix Jakens de la Amnesty International.

În ultimul său raport anul, organizația a acuzat Arabia Saudită de încălcări ale drepturilor omului, incluzând tortura în închisoare, procese măsluite, execuții în masă și discriminări ale femeilor.

În timp ce aceste îngrijorări privind drepturile omului sunt importante, iar suspiciunile de securitate trebuie investigate, Woerts consideră că pragmatismul trebuie să fie cuvântul de ordine în afaceri, mai ales în vremuri de criză.

„Companiile nu sunt interesate de drepturile omului. E vorba despre creșterea businessului iar din acest punct de vedere, ca investitor, țările din Golf sunt foarte utile”, afirmă el.

Articol de Nik Martin pentru DW.com

 

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.