Timp de ani de zile, experții climatici au cerut celor mai mari economii ale lumii să renunțe la hidrocarburi. În loc asta, utilizarea cărbunelui a atins cel mai înalt nivel, ajungând la un nou record de 8,3 miliarde de tone în 2022, o creștere cu 3,3% față de anul trecut, potrivit cifrelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie (AIE). Creșterea consumului de cărbune a mers mână-n-mână cu un boom al energiei curate, pe măsură ce tot mai multe țări s-au reorientat către surse alternative de energie la petrol din cauza prețului în creștere la gaz și țiței. Una peste alta, la nivel mondial s-au produs 10.440 terawatt ore din cărbune, anul trecut – aproximativ 36% din capacitatea globală de generare electrică.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care a declanșat în Europa un alt război al furnizării de energie și al sancțiunilor, a trimis unde de șoc pe toate piețele globale de energie. Pentru a-și asigura securitatea energetică, economiile lumii s-au străduit din greu să găsească lanțuri de aprovizionare alternativă. În Occident, acest fenomen s-a manifesta cu precădere în sectorul energiei regenerabile. În China și India, însă, industria de cărbune este la putere. Tabloul este un pic mai complex în China, unde creșterea regenerabilelor este superioară oricărei țări din lume, de mai multe ori, dar cu toate acestea, cărbunele rămâne principalul furnizor de energie.
Drept consecință, „luate pe regiune, cererea de cărbune a scăzut mai rapid decât se aștepta în prima parte a anului, în SUA și Uniunea Europeană – cu 24%, respectiv cu 16%”, susținea AIE într-o declarația care însoțește raportul său asupra pieței de cărbune. „Cu toate acestea, cererea din partea celor mai mari doi consumatori, China și India, a crescut cu peste 5% în prima parte a anului, care mai mult decât a compensat declinul din alte regiuni” se arată în raport.
Din punct de vedere istoric, China și India au fost opozanți importanți ai acordurilor care insistau pe eliminarea cărbunelui din mixul energetic. La conferința din 2021, de la Glasgow, United Nations COP26, China și India au impus o intervenție de ultim minut pentru a dilua termenii acordului, astfel încât părțile implicate au fost de acord „să diminueze” în loc de „să elimine” cărbunele. „Cum se poate aștepta cineva ca țările în curs de dezvoltare să facă promisiuni despre renunțarea la cărbune și subvențiile pentru hidrocarburi?” s-a întrebat ministrul mediului din India Bhupender Yadav, într-un discurs din timpul conferinței. „Țările în curs de dezvoltare au încă o agendă încărcată în ceea ce privește reducerea sărăciei.”
A renunța la cărbune reprezintă un imperativ politic foarte complicat pentru India și China. În special, India a fost un critic foarte vocal al faptului că națiunile dezvoltate, care s-au îmbogățit în urma folosirii neîngrădite a hidrocarburilor, cer acum decarbonizarea lumii și dădăcesc țările în curs de dezvoltare să nu facă la fel. Oficialii indieni le-a-u cerut țărilor bogate să se privească în oglindă și să-și reducă ele consumul de energie înainte să acuze țările mai puțin dezvoltate. Dacă un singur frigider din America consumă mai multă energie decât o gospodărie medie dintr-o țară în curs de dezvoltare, susțin ei, atunci poate acesta ar trebui să fie standardul în discuțiile climatice.
Pentru Beijing, cărbunele este de asemenea un subiect foarte sensibil din punct de vedere politic, dar pentru cu totul alte motive. În China, cărbunele este sinonim cu siguranța energetică – principalul obiectiv energetic, dacă nu singurul, al administrației Xi Jinping. Când alte surse de energie au eșuat, cărbunele a rămas întotdeauna o resursă de încrede și adesea esențială pentru China, iar a renunța la acest lucru reprezintă o perspectivă îngrozitoare pentru mulți chinezi. Cărbunele nu este doar fundamental pentru siguranța energetică a țării, ci și un simbol cultural pentru securitate și încredere. Potrivit Joannei Lewis, profesor de energie și mediu la Georgetown University, China se teme că o eliminare a cărbunelui ar duce la riscuri economice și la instabilitate politică. „Cred că există această frică a îndepărtării de status quo în noul mediu al energiilor curate și al tehnologiei avansate, chiar dacă sunt foarte bine poziționați să facă acest pas”, a afirmat ea.
Tranziția Chinei și Indies dinspre cărbune nu va fi nici ușoară, nici ieftină. O analiză recentă a calculat că prețul acestei tranziții doar în India se va apropia de un trilion de dolari. Dar este un pas necesar pentru a atinge țintele globale de emisii de carbon și a evita cele mai urâte consecințe ale schimbărilor climatice. Va fi nevoie de o cooperare globală fără precedent, ceea ce reprezintă o sarcină grea, din cauza legăturii pe care China și India o au cu cărbunele. Folosirea cărbunelui este estimată să rămână aproape de niveluri record cel puțin pentru toată durata lui 2023.
Articol de Haley Zaremba pentru Oilprice.com