De obicei, nu te îmbraci în Europa într-un tricou cu mânecă scurtă pentru a întâmpina Anul Nou. Dar dacă prognoza meteo se dovedește corectă (și s-a dovedit corectă), berlinezii vor intra în 2023 la temperaturi asemănătoare primăverii, adică de aproximativ 15 grade Celsius, media zilei fiind de obicei mai aproape de îngheț. Paris și Zurich pot atinge 18 grade în prima sau a doua zi a Anului Nou.
În vremuri normale, vremea incredibil de blândă ar fi o veste proastă fără doar și poate: un alt semn indubitabil al încălzirii globale. Dar în aceast moment, căldura – și vântul relativ puternic – sunt o veste bună pentru un continent care se luptă cu o criză energetică. Toate aceastea înseamnă că va fi mult mai puțină cerere de gaz și electricitate, plus mai multă energie eoliană. Această producție în creștere, corelată cu scăderea cererii, înseamnă și prețuri mai mici. Învins este președintele Vladimir Putin al Rusiei.
Cu aproape jumătate din sezonul de încălzire deja trecut– punctul de mijloc se află în jurul datei de 15 ianuarie – Europa poate acum să respire puțin mai ușor. S-ar putea să ispitesc soarta, dar chiar și un pesimist ca mine poate spune că se vede lumină la capătul tunelului.
Cu excepția cazului în care continentul suferă o a doua jumătate a iernii extrem de rece, ar trebui să aibă suficient gaz pentru a evita un scenariu de criză. Prognozele actuale sugerează că temperatura medie în nord-vestul Europei în ajunul Anului Nou va fi cu aproape 8,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Ultima dată când abaterea a fost atât de mare a fost în urmă cu exact un an, când Europa a trăit un Crăciun cald.
În ciuda unei scurte perioade de temperaturi mai reci decât sezoniere la începutul lunii decembrie, iarna 2022-2023 a fost până acum destul de blândă. Considerată în grade-zi de încălzire – o măsură a cererii de energie în comparație cu temperaturile locale medii – regiunea a cunoscut 809 HDD-uri de la începutul lunii octombrie, cu aproximativ 9,5% sub media pe 30 de ani, potrivit datelor Bloomberg.
Dacă vremea în următoarele cinci zile se va dovedi la fel de caldă pe cât sugerează prognozele – inclusiv o zi de Anul Nou ca de primăvară – numărul cumulat de HDD-uri din octombrie ar extinde scăderea lor la 13% sub media pe termen lung. Aceasta este o scădere masivă, care se suprapune peste reducerile suplimentare datorate companiilor care închid producția, trec de la gaz la petrol și gospodăriilor care își reglează termostatele ca răspuns la campaniile de economisire a energiei.
Cu cererea în scădere, Europa nu își epuizează depozitele de gaz la fel de repede cum era de așteptat – sau se temea. În ultimele șapte zile, Germania a reușit să injecteze mai mult gaz în depozit decât a retras – ceva cu totul neobișnuit în timpul sezonului de Crăciun. Ca urmare, depozitele de gaze ale țării sunt pline cu 88,8%, cu aproape 15 puncte procentuale peste media pe 10 ani. Situația este similară în Uniunea Europeană, unde nivelurile de stocare sunt de 83,1%, cu 30 de puncte procentuale, uriaș mai mult, decât în acest moment în 2021. Ar trebui să rămână suficient gaz până la sfârșitul sezonului de încălzire din martie în aproape orice scenariu. Și asta înseamnă că reumplerea depozitelor pentru 2023-24 va fi mai ușoară decât se aștepta.
Cel mai bun punct de referință pentru lupta cu gazul Europa-vs-Putin este TTF, costul gazelor naturale într-un hub din Țările de Jos. La începutul acestei săptămâni, prețurile TTF au scăzut la mai puțin de 80 de euro (85 de dolari) pe megawat oră, cel mai scăzut nivel de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. În august, prețurile TTF au crescut la un nivel record de 350 de euro pe MWh, iar prețurile au crescut pentru scurt timp la 150 de euro pe MWh la mijlocul lunii decembrie, în timpul unei perioade de frig.
Ajutați de costurile mai mici ale gazului, cererea mai scăzută și producția de energie eoliană mai puternică, prețurile la energie electrică din Europa au scăzut și ele. Prețurile germane pentru ziua următoare, care au urcat la 700 de euro pe MWh în august, au căzut vineri în teritoriu negativ, ceea ce înseamnă că producătorii au fost nevoiți să plătească consumatorilor 0,79 euro pe MWh pentru a scăpa de producția de energie electrică. De asemenea, prețurile la energie electrică pe termen scurt din Franța și Marea Britanie au scăzut brusc.
Europa a avut noroc în această iarnă. A fost neobișnuit de ușor în octombrie și noiembrie, reducând cererea într-un moment critic. Cu excepția celor 10 zile foarte reci de la începutul lunii decembrie, de atunci a rămas mai cald decât se întâmpla de regulă. Dar amintiți-vă: vorbim despre vreme. Dumnezeu știe că s-ar putea schimba în mai rău. Capriciile vremii nu ar trebui să fie baza pentru planificarea viitorului. În caz contrar, toată lumea, de la bancherii centrali la căpitani ai industriei, ar trebui să conteze că iarna va fi din nou caldă în 2023-24. Zeii vremii dau, dar ei pot, de asemenea, să ia.
Articol de Javier Blas.