fbpx

Țările baltice se deconectază de la rețeaua electrică rusă mai devreme decât se aștepta

Estonia, Letonia și Lituania au convenit să-și accelereze integrarea în sistemul electric al Uniunii Europene pentru a se desincroniza de rețeaua electrică rusă. Cele trei țări baltice, care sunt membre UE și NATO, rămân în continuare o parte a sistemului de putere BRELL din epoca sovietică, care include și Belarus și ale cărui coordonate sunt controlate de Moscova, lăsându-le vulnerabile la politică energetică a Kremlinului.

Toate trei au convenit în 2018 să se decupleze de Moscova și să se alăture sistemului UE până la sfârșitul lui 2025, dar războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a făcut apel la accelerarea cronologiei. Un acord încheiat în această săptămână de către respectivii lor operatori de transport de energie electrică îi va separa acum complet de BRELL în februarie 2025.

Liderii țărilor au semnat acordul joi și au declarat într-o declarație că sincronizarea lor cu Rețeaua Europei Continentale „are o importanță strategică nu numai pentru noi, ci pentru întreaga Uniune Europeană” și că dependența continuă de sistemul BRELL „este o amenințare. la securitatea energetică a statelor baltice”.

„Subliniem că este de maximă importanță ca statele baltice să acționeze împreună în proiectul de sincronizare. Trebuie să ne amintim că împărtășim un adversar comun dincolo de granița de est, iar menținerea unității baltice în situația geopolitică actuală este deosebit de crucială”, au spus ei.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat anunțul, scriind pe Twitter, că „acest lucru va consolida și mai mult puterea și reziliența rețelei electrice a UE și independența noastră energetică în general”.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că „acest acord istoric” va duce la aderarea celor trei țări baltice la rețeaua electrică a UE „cu aproape un an mai devreme decât s-a prevăzut anterior”. „Acordul de astăzi este un simbol al solidarității europene în acțiune. Proiectul nu numai că va aduce securitate energetică în regiune și va completa integrarea UE a celor trei state baltice, ci va sprijini și implementarea Green Deal prin asigurarea siguranței, la prețuri accesibile și energie durabilă pentru regiunea Mării Baltice de Est și pentru Uniunea în ansamblu”, a adăugat ea.

Cele trei țări sunt acum conectate cu parteneri europeni prin linii electrice cu Polonia, Suedia și Finlanda. Între timp, Lituania este deja independentă de Moscova, după ce a încetat să mai importe orice produse energetice rusești, inclusiv electricitate, la sfârșitul lui mai 2022, ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

Conform acordului, țările baltice se vor retrage împreună din contractul lor BRELL în vara anului 2024, cu jumătate de an înainte de sincronizarea cu sistemul UE. Rokas Masiulis, CEO al operatorului Litgrid din Lituania, a declarat într-o declarație că cei trei operatori naționali „au convenit asupra acțiunilor și datelor specifice pentru deconectarea de la sistemul rus și aderarea la Zona Sincronă Continentală Europeană”. „Pentru prima dată, operatorii celor trei țări și-au asumat împreună obligații clare de a efectua sincronizarea la ora convenită – februarie 2025”, a adăugat el.

Ucraina și Moldova și-au deconectat cu succes sistemele electrice de la rețeaua operată de Rusia la care erau conectate în termen de trei săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie 2022. Ambele țări erau programate inițial să se alăture Rețelei Europei Continentale la începutul acestui an.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.