fbpx
foto: FI

Noi reguli pentru salariul minim, în UE

Un nou proiect de lege a UE va asigura un nivel minim de protecție salarială în toate statele membre, pentru a garanta un nivel de trai decent pentru lucrători și familiile acestora, notează Biroul de Presă al Parlamentului European.

În UE, 21 din 27 de țări au un salariu minim legal , în timp ce în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariale sunt determinate prin negocieri colective. Exprimat în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, variind de la 332 euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, conform Eurostat.

Deputații  europeni din Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale au susținut joi stabilirea cerințelor minime pentru protejarea salariilor în întreaga UE, fie prin stabilirea unui salariu legal (cel mai mic salariu permis de lege), fie prin permiterea lucrătorilor să-și negocieze salariile cu angajatorii lor. Noua legislație ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă.

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii pentru a pune în aplicare condiții decente de muncă și de viață și să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei. Statele membre în care salariul minim este protejat exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să introducă salarii statutare sau să facă aceste acorduri aplicabile universal.

Proiectul adoptat cu 37 de voturi pentru, 10 împotrivă și 7 abțineri ar trebui să fie aprobat de Plenul Parlamentului de la Strasbourg, care se va reuni în perioada 22-25 noiembrie, asta înainte de a începe negocierile cu Consiliul privind forma finală a legislației.

Dreptul la un salariu minim adecvat este menționat în Principiul 6 al Pilonului European al Drepturilor Sociale , care a fost convenit de comun acord de Parlamentul European, Consiliu în numele tuturor statelor membre și Comisia Europeană în noiembrie 2017. Parlamentul European a a cerut în repetate rânduri măsuri legislative pe această temă . În octombrie 2020, Comisia a depus o propunere de directivă pentru a îmbunătăți caracterul adecvat al salariilor minime în UE.

 

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.