fbpx

Ungaria își menține dreptul de veto asupra ajutoarelor militare UE de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Vetoul de o lună a fost reafirmat luni în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe la Luxemburg.

Josep Borrell, șeful politicii externe al blocului, a spus că îi pare „foarte rău” pentru impasul persistent, pe care l-a descris drept o „situație lamentabilă”.

Blocajul provine dintr-o dispută fără legătură cu privire la lista de „sponsori internaționali ai războiului” a Kievului, un catalog public rușinos de companii private care include OTP Bank, cea mai mare bancă comercială din Ungaria.

Budapesta susține că desemnarea băncii este „inacceptabilă” și dorește ca numele să fie eliminat cu totul ca o condiție prealabilă pentru a da undă verde celui mai recent pachet de ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro, în cadrul așa-numitei Facilități europene pentru pace (EPF).

EPF este un instrument în afara bugetului care rambursează parțial statelor membre costurile echipamentelor letale și neletale pe care le furnizează forțelor armate ale Ucrainei.

Ca în cazul oricărei decizii de politică externă, eliberarea fiecărui pachet financiar în cadrul EPF necesită unanimitatea tuturor celor 27 de state membre.

Regula de vot a permis Ungariei să pună în așteptare cel mai recent pachet financiar, provocând frustrarea altor țări UE și a autorităților de la Kiev.

„Adoptarea celui de-al optulea pachet de sprijin pentru Ucraina încă nu este rezolvată”, a spus Borrell la sfârșitul unei întâlniri de la Luxemburg.

„Mă voi angaja personal cu toată lumea pentru a încerca să o rezolv cât mai curând posibil, deoarece acest pachet de sprijin pentru Ucraina rămâne vital”.

Între timp, Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, l-a îndemnat pe omologul său „să exercite presiuni asupra Ucrainei”, argumentând că „Ucraina ar putea rezolva cu ușurință situația prin înlăturarea OTP Bank dacă ar dori acest lucru”, potrivit unei declarații furnizate de un purtător de cuvânt al guvernului.

Blocajul a avut loc pentru prima dată la jumătatea lunii mai, la câteva zile după ce Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP) a decis să adauge banca OTP pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”, din cauza activității continue a companiei în Rusia.

Potrivit site-ului său, OTP Bank are peste 2,4 milioane de clienți și operează peste 4.500 de locații în Rusia. Firma a descris desemnarea Ucrainei drept „nejustificată” și disproporționată în raport cu cota de piață a băncii.

Controversa a împiedicat, de asemenea, acordul privind o nouă rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei, menită să combată fenomenul de eludare.

Sancțiunile au fost aprobate miercurea trecută, dar numai după ce NACP a suspendat temporar listarea a cinci companii maritime grecești, pe care Atena le criticase, de pe lista „sponsorilor de război”.

NACP, însă, nu a făcut nicio modificare în desemnarea OTP Bank.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.