fbpx
crowd of people standing outdoors

Greve majore feroviare în Franța menite să blocheze țara

Marțea aceasta, serviciile de transport se alătură unei greve nedeterminate, care va duce la reducerea severă a serviciilor la nivel local, regional și internațional. Acestea vor afecta serviciile feroviare, de autobuz și de aviație ale Franței, cu servicii reduse, cu excepția orelor de lucru de vârf și blocaje către marile orașe.

7 martie va marca cea de-a șasea zi de acțiune industrială din ianuarie, din cauza planurilor guvernamentale de a reforma drepturile la pensie în Franța și de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, care a văzut peste un milion de oameni care au ieșit în stradă iar de această dată sindicatele speră că vor aduce țara în impas.

Spre deosebire de grevele anterioare, marile confederații ale sindicatelor franceze – inclusiv CFDT și CGT – au anunțat „grèves reconductibles”, ceea ce înseamnă că lucrătorii vor vota la sfârșitul fiecărei zile de grevă dacă vor continua acțiunea industrială. Fără o dată de încheiere fixă, sindicatele speră că renunțările vor avea potențialul de a perturba viața de zi cu zi și de a amenința economia atât de grav încât forțează guvernul să se supună.

În sectorul transporturilor, compania națională de transport feroviar SNCF și transportul public parizian RATP se așteaptă ambele la greve majore în desfășurare, autoritățile de transport avertizând despre „perturbare majoră” la Paris.

Călătoriile internaționale cu trenuri și zboruri vor fi, de asemenea, afectate, autoritatea franceză a aviației civile recomandând ca aeroporturile din marile orașe din Franța să reducă traficul de zboruri cu până la 30%. Sunt așteptate întârzieri și anulări.

Pe lângă transport, se așteaptă să se alăture grevei și sectorul educațional și industrial.

Vineri, producția de energie din Franța a fost redusă în mai multe centrale nucleare, ducând la scăderea aprovizionării generale cu energie electrică. În plină criză a costului vieții și a energiei, reprezentanții sindicali au spus că producția va scădea și mai puțin pe măsură ce grevele vor continua, pentru a avea un impact negativ asupra economiei franceze.

În educație, cele șapte sindicate majore ale profesorilor au cerut „închiderea totală” a școlilor pe 7 martie. Liceenii și studenții sunt așteptați să se alăture protestelor alături de personal de marți, cu un apogeu de activitate pe 9 martie, cu un eveniment dedicat tinerilor,” Ziua mobilizării”.

Pentru lucrătorii din gaz și electricitate, renunțările vor continua „la minim până pe 7 și la maxim până când vom câștiga”, a spus secretarul general al confederației sindicale CGT Energie, Sébastien Ménesplier.

Acțiunile de protest axate pe femei și impactul reformei de pensionare asupra mamelor care lucrează sunt așteptate miercuri să coincidă cu Ziua Internațională a Femeii.

Întrebat despre grevele de sâmbătă, în timp ce a finalizat un turneu în țările africane, Macron a spus că nu are „nimic nou de spus” pe această temă.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.