fbpx

Europarlamentarul Eva Kaili neagă rolul în scandalul de corupție din Parlamentul European

Eva Kaili, europarlamentarul aflat în centrul scandalului de corupție din Parlamentul European, și-a rupt tăcerea în weekend în trei interviuri separate cu ziarele europene, apărându-se de acuzațiile penale cu care se confruntă.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului European a fost arestat în decembrie anul trecut și acuzat de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani.

Ancheta se concentrează pe o schemă de bani contra favoruri care ar fi implicat mită plătită de Qatar și Maroc pentru a influența procesul de elaborare a politicilor din cadrul Parlamentului European.

Ancheta a adus acuzații împotriva a șase persoane din Belgia și Italia, inclusiv a trei parlamentari în exercițiu, și a ridicat întrebări serioase de interferență străină și lobby ilicit.

Dar Kaili, cea mai cunoscută dintre suspecți, a insistat asupra nevinovăției ei în interviuri publicate în ziarul spaniol El Mundo, ziarul italian Corriere della Sera și ziarul francez Libération.

Acestea au fost publicate după ce europarlamentarul a fost eliberat de supravegherea electronică după patru luni de închisoare și aproape două luni monitorizată la domiciliul ei.

Interviurile au avut loc înaintea unei hotărâri judecătorești de a nu vorbi presei, a informat Libération.

Kaili a declarat pentru ziarul francez că a găsit într-adevăr sute de mii de euro în casa pe care o împărțea cu partenerul Francesco Giorgi după arestarea acestuia anul trecut.

Ea i-a dat acei bani tatălui ei pentru a-i aduce înapoi la hotelul lui, care a fost găsit de autoritățile belgiene. Poliția l-a reținut pe tată, dar acesta a fost ulterior eliberat fără acuzații.

„Am vrut doar să scot banii ăștia care nu îmi aparțineau din casa mea. Nu-mi pot explica altfel. Știu că arăt vinovată”, a spus ea pentru Libération.

Kaili a declarat pentru Corriere della Sera că a fost pusă în izolare după arestarea ei, denunțând condițiile din închisorile belgiene drept „inumane”.

De asemenea, ea și-a apărat întâlnirile anterioare cu țările din Golf, afirmând că, în calitate de vicepreședinte al parlamentului responsabil cu relațiile cu Orientul Mijlociu, se întâlnea adesea cu ambasadori și miniștri și plănuia vizite oficiale.

Cu săptămâni înainte de arestare, parlamentara a ținut un discurs înaintea hemiciclului în care a apărat cu fermitate istoricul Qatarului în domeniul drepturilor omului în contextul Cupei Mondiale FIFA 2022.

Ea a spus pentru El Mundo că ar fi încântată dacă „cineva ar putea să-mi explice cum diferă ceea ce am spus de politica europeană”.

Kaili a susținut că serviciile secrete belgiene au monitorizat-o datorită muncii sale în cadrul comisiei parlamentului care investighează utilizarea programelor spion Pegasus în Europa, susținând că acesta a fost „adevăratul scandal”.

Ea a acuzat, de asemenea, autoritățile belgiene că au încercat să o forțeze să numească persoane în caz în schimbul unei înțelegeri, declarând că, dacă ar fi pledat vinovată, s-ar fi putut întoarce la fiica ei.

Avocatul ei, Sven Mary, a declarat la începutul acestui an că autoritățile belgiene nu au găsit nicio dovadă nouă care să justifice întemnițarea lui Kaili. La scurt timp, a fost eliberată din închisoare cu supraveghere electronică.

Luna trecută, europarlamentarul nu a mai fost obligat să poarte o brățară electronică.

Parchetul Federal Belgian a declarat că nu va reacționa la comentariile lui Kaili, dar a precizat că problema va fi decisă de sistemul de justiție.

Un purtător de cuvânt a adăugat că Kaili i s-a permis să-și vadă fiica de două ori pe lună, ceea ce a spus el este standardul în detenția preventivă.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.