fbpx

Stoltenberg: China trebuie să condamne războiul Rusiei ca fiind „serios” pentru pace

China trebuie să condamne deschis invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind ilegală înainte de a se angaja în orice eforturi de moderare pentru a pune capăt războiului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ucraina trebuie să decidă care sunt condițiile acceptabile pentru orice soluție pașnică”, a spus Stoltenberg marți.

„China trebuie, prin urmare, să înceapă să înțeleagă perspectiva Ucrainei și să se angajeze direct cu președintele Zelenskyi dacă vrea să fie serios în privința păcii”.

Comentariile sale vin în momentul în care președintele chinez Xi Jinping se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, o vizită urmărită îndeaproape de aliații occidentali care se tem că China se pregătește să-și intensifice ajutorul militar către Rusia, a cărei economie este supusă sancțiunilor internaționale grele.

Ambii lideri s-au referit pe fiecare drept „prieten drag” în întâlnirea lor publică și au promis că vor acorda prioritate relațiilor.

Ca parte a activității sale diplomatice, Beijingul a prezentat un plan în 12 puncte pentru a aborda războiul din Ucraina, despre care Putin a spus că ar putea oferi baza unui acord.

Totuși, planul propus a fost întâmpinat cu un puternic scepticism din partea Europei și a Statelor Unite, care îl văd ca fiind unilateral, părtinitor și selectiv. La rândul său, Ucraina a exprimat o reacție mai moderată pentru a preveni antagonizarea Beijingului și pentru a asigura o întâlnire între Zelenskyy și Xi.

Documentul chinez solicită protecția civililor, a centralelor nucleare și a lanțurilor de aprovizionare cu alimente, dar evită să descrie războiul drept „război” sau „invazie” și vorbește în schimb despre o „criză”.

Lucrarea îndeamnă, de asemenea, ridicarea „sancțiunilor unilaterale” și sfârșitul „mentalității Războiului Rece” – referințe care sunt considerate pe scară largă a fi critici abia acoperite la adresa Occidentului.

Chiar mai grav, planul Beijingului nu vorbește despre niciun teritoriu ocupat.

Vorbind marți reporterilor, Jens Stoltenberg a spus că va saluta orice inițiativă care ar putea duce la o „pace justă și durabilă” și a recunoscut că documentul chinez include „unele aspecte pozitive”, precum respectul pentru suveranitate și independență.

Dar Stoltenberg a cerut Chinei să recunoască faptele de pe teren înainte de a continua cu rolul său de moderator internațional.

„China nu a fost în măsură să condamne războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus secretarul general.

„O încetare a focului sau orice soluție care nu respectă suveranitatea și integritatea Ucrainei va fi doar o modalitate de a îngheța războiul și de a se asigura că Rusia se poate reconstitui, regrupa și reataca și aceasta nu va fi doar o pace justă și durabilă. Aceasta va ajuta Rusia doar să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat ilegal”.

Întrebat dacă a văzut vreo dovadă că China este pregătită să livreze Rusiei muniție letală, Stoltenberg a spus că nu.

„Dar am văzut câteva semne că acest lucru a fost solicitat (de) Rusia și aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a adăugat el.

„China nu ar trebui să ofere Rusiei ajutor letal”.

De când oficialii americani au început să avertizeze public că China ar putea furniza arme Rusiei, oficialii de la Beijing au negat în mod repetat afirmațiile, întorcând adesea argumentul împotriva aliaților occidentali pentru continuarea asistenței lor militare către Ucraina.

„SUA trebuie să înceteze să alimenteze lupta cu mai multe arme și să aprindă flăcările, să nu mai arate cu degetul spre alte țări sau să nu mai caute să le constrângă și să le intimideze”, a declarat luni un purtător de cuvânt chinez.

Stoltenberg a apărat acțiunile aliaților NATO, spunând că dreptul internațional permite țărilor să înarmeze o națiune care a fost atacată.

„Ar trebui să sprijinim Ucraina în dreptul de a se apăra, un drept care este consacrat în Carta ONU”, a spus șeful NATO.

„Se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.