fbpx

Companiile americane se confruntă cu cea mai drastică scădere a profiturilor de la criza Covid

Companiile din Statele Unite ale Americii se confruntă cu cea mai puternică scădere a profiturilor de la primele etape ale pandemiei de coronavirus, potrivit previziunilor Wall Street, pe măsură ce inflația ridicată reduce marjele de profit, iar temerile privind o recesiune iminentă împotmolesc cererea. Companiile care compun indicele S&P 500 sunt așteptate să raporteze o scădere de 6,8% a câștigurilor în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit estimărilor analiștilor compilate de FactSet. Aceasta ar fi cea mai mare scădere de la scăderea de peste 30% din al doilea trimestru al anului 2020, care a survenit pe măsură ce răspândirea rapidă a Covid-19 a dus la o închidere economică pe scară largă. Înainte de sezonul de profituri pentru primul trimestru, care începe cu un trio de bănci mari care raportează rezultate vineri, se așteaptă ca sectoare precum energia și consumul cu amănuntul să înregistreze o creștere puternică a profitului de la an la an. Cu toate acestea, o combinație între cererea scăzută a consumatorilor, condițiile de creditare mai stricte și o scădere a prețurilor mărfurilor a redus așteptările privind câștigurile într-un spectru larg de industrii.

„Când te uiți la costul salariilor și la costul capitalului, cred că marjele de profit sunt sub o presiune destul de mare”, a spus Jack Ablin, director de investiții la Cresset Capital. „Companiile s-au bucurat de o creștere nominală, aveau o oarecare putere de stabilire a prețurilor, dar volumele lor au fost fie în scădere, fie pur și simplu au rămas aceleași.”

Perspectivele sumbre în rândul analiștilor de pe Wall Street infirmă o piață relativ dinamică, cu S&P în creștere cu peste 6% de la începutul anului. Totuși, doar 20 de acțiuni au făcut aproape 90% din această creștere. Scăderea așteptărilor privind rata dobânzii a stimulat atractivitatea unora dintre cele mai mari companii de tehnologie, o dezvoltare care a mascat o performanță mai slabă a pieței bursiere în general.

Analiștii aveau așteptări mai mari înainte de începutul anului, prognozând o scădere cu 0,3% a profiturilor pe 31 decembrie. Deși previziunile privind câștigurile scad de obicei în primul trimestru, de data aceasta au scăzut cu mai mult decât media din ultimii cinci ani. Doar sectorul utilităților a încheiat trimestrul cu așteptări mai mari decât a început. Mai multe companii decât de obicei au arătat ca dau dovadă de slăbiciune în primul trimestru, 78 emițând recomandări negative cu privire la câștigul lor pe acțiune – un indiciu că conducerea se așteaptă să rateze previziunile analiștilor – depășind media pe cinci ani cu 37%.

Industria semiconductorilor, o parte a sectorului mai larg al tehnologiei informației, a oferit 11 astfel de avertismente. Dintre cele 11 sectoare din S&P 500, materialele sunt de așteptat să suporte cele mai grele pierderi, cu o previziune de scădere de 35,6%. „În mod normal, vedeți că prețurile materialelor și profiturile oscilează în așteptarea unei recesiuni”, a spus Brad McMillan, director de investiții la Commonwealth Financial Network. „Companiile fac redurceri de prețuri în așteptarea vânzărilor mai lente pe viitor.”

Noile comenzi de bunuri de folosință îndelungată în SUA au scăzut pentru a doua lună consecutiv în februarie, în timp ce analiștii se așteptau la o revenire a achizițiilor. Pe măsură ce achizițiile de bunuri încetinesc, este de așteptat ca o creștere a cheltuielilor pentru servicii să facă din sectorul de consum discreționar cel mai performant în trimestru, cu o creștere de 34% a câștigurilor, determinată de puterea industriilor de ospitalitate. Se așteaptă ca creșterea profitului din industria companiilor aeriene să ducă acecst sector industrial pe locul doi, cu 12,6%. În ciuda tulburărilor recente din industria bancară din SUA, sectorul financiar este de așteptat să raporteze o creștere de 2,4% a profitului și să conducă toate sectoarele în creșterea veniturilor cu 9,1%, comparativ cu media de 1,8%.

Citigroup, Wells Fargo și JPMorgan Chase vor raporta rezultatele primului trimestru vineri, înainte de deschiderea pieței. „Din moment ce recentele falimente bancare au avut loc în ultimele săptămâni ale trimestrului, impactul total nu se va înregistra în rapoartele din primul trimestru”, au scris analiștii Goldman Sachs într-o notă către clientii. Dar eșecul a trei bănci în acest an ar putea pune presiune asupra întreprinderilor mici și mijlocii pentru restul anului 2023, potrivit Ablin. Spre deosebire de companiile mari care au „acces aproape neîngrădit” la capital, „cred că firmele mijlocii și mici vor fi probabil din ce în ce mai dezavantajate de înăsprirea creditului”, a spus el.

Articol de Jaren Kerr pentru Financial Times.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.