Președintele francez Emmanuel Macron avertizează că poluarea globală cu plastic este o „bombă cu ceas”, în timp ce delegații încep discuții de cinci zile la Paris pentru a ajunge la un tratat internațional pentru a pune capăt deșeurilor de plastic.
Reprezentanții a 175 de națiuni cu ambiții divergente s-au întâlnit luni la sediul UNESCO din Paris pentru a doua din cinci sesiuni, cu scopul de a semna un acord istoric care să acopere întregul ciclu de viață al materialelor plastice.
Președintele francez a îndemnat națiunile să pună capăt modelului de producție „globalizat și nesustenabil” de astăzi.
„Poluarea cu plastic este o bombă cu ceas și, în același timp, deja un flagel astăzi”, a spus Emmanuel Macron într-un mesaj video în care a cerut încetarea unui sistem în care țările mai bogate exportă deșeuri de plastic către cele mai sărace.
El a adăugat că primele priorități ale negocierilor ar trebui să fie reducerea producției de materiale plastice pe bază de combustibili fosili și interzicerea „cât mai curând posibil” a celor mai poluante produse precum plasticul de unică folosință.
La negocieri iau parte și ONG-uri, reprezentanți ai companiilor de plastic și lobbyiști, spre supărarea ecologistilor.
În februarie 2022, națiunile au convenit în principiu asupra necesității unui tratat obligatoriu din punct de vedere juridic al ONU pentru a pune capăt poluării cu plastic în întreaga lume, stabilind un termen ambițios pentru 2024.
Țara gazdă, Franța a organizat sâmbătă un summit ministerial cu 60 de țări pentru a demara discuțiile.
„Dacă nu acționăm acum, până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește în oceane”, a spus ministrul francez de externe Catherine Colonna.
Mizele sunt mari, având în vedere că producția anuală de materiale plastice s-a dublat cu peste 20 de ani la 460 de milioane de tone și este pe cale să se tripleze în patru decenii.
Două treimi din această ieșire este aruncată după ce a fost folosită o dată sau de câteva ori și se transformă în deșeuri. Mai mult de o cincime este aruncată sau arsă ilegal, iar mai puțin de 10% este reciclată.
Acțiunile politice care vor fi dezbătute în timpul discuțiilor includ interzicerea globală a articolelor din plastic de unică folosință, scheme „poluatorul plătește” și o taxă pe producția de plastic nou.
Grupurile de mediu sunt încurajate că poluarea globală cu plastic este în sfârșit abordată, dar sunt îngrijorate că tratatul ar putea să nu includă obiective de reducere a producției globale de plastic.