fbpx

China anulează călătoria planificată a lui Josep Borrell, șeful de Politică externă și Securitate al UE

China a anulat o călătorie a șefului de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, programată săptămâna viitoare, a declarat marți un purtător de cuvânt al UE, potrivit Reuters. 

Nu au fost date motive pentru anulare, care vine în timp ce Europa încearcă să reducă riscurile create de relația sa economică strânsă cu China, pe care Bruxelles-ul a numit-o „concurent economic și rival sistemic”.

„Din păcate, am fost informați de omologii chinezi că datele preconizate săptămâna viitoare nu mai sunt posibile și acum trebuie să căutăm alternative”, a spus purtătorul de cuvânt Nabila Massrali pentru Reuters într-o declarație scrisă marți.

Ministerul chinez de externe nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, mai precizează agenția de presă.

Borrell urma să viziteze Beijingul pe 10 iulie pentru a se întâlni cu omologul său chinez și a discuta despre „probleme strategice”, inclusiv drepturile omului și războiul Rusiei în Ucraina, a declarat duminică ambasadorul UE în China.

Ambasadorul Jorge Toledo a declarat duminică la Forumul Mondial pentru Pace de la Beijing că China și Europa vor avea probabil două dialoguri în persoană în septembrie, unul pe economie și comerț și altul pe probleme digitale, înainte de un summit al liderilor de la sfârșitul lunii. anul.

„Vrem să ne angajăm cu China, dar avem nevoie de progres și avem nevoie de el în acest an”, a spus Toledo.

Este pentru a doua oară în acest an când călătoria lui Borrell a fost anulată. El nu a putut veni în aprilie după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

Într-un discurs pregătit pentru a fi rostit la Beijing în aprilie, Borrell a spus că UE nu poate avea încredere în China dacă nu caută pacea în Ucraina.

China a spus că dorește să negocieze pacea în Ucraina, dar documentul său de poziție publicat în februarie a fost primit cu răspunsuri calde atât de Rusia, cât și de Ucraina, mai notează Reuters.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.