Uniunea Europeană și Statele Unite și-au reînnoit angajamentul de a asigura securitatea energetică, accelerând în același timp tranziția ecologică, după un an lung și dificil pentru Europa.
Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie pe care a declanșat-o au adâncit relația energetică a UE cu SUA.
Consiliul Energetic UE-SUA s-a reunit la Bruxelles și a discutat, în special, perspectivele pentru iarna viitoare, inclusiv situația din Ucraina și Moldova.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, și secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-au reiterat intențiile și „au recunoscut intensificarea fără precedent a cooperării, coordonării și schimburilor dintre cele două părți în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Participanții au discutat despre cum să accelereze decarbonizarea prin tehnologii cu energie curată și economii de energie, asigurându-se în același timp că tranziția către energie curată este justă din punct de vedere social.
Întâlnirea a avut loc la un an după înființarea Grupului de lucru comun pentru securitatea energetică, care are ca scop reducerea dependenței UE de energia rusă.
„În ultimul an, Statele Unite și Europa au pus cooperarea noastră în domeniul securității energetice într-o viteză și mai mare. În 2022, Statele Unite au exportat 56 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în Europa. Adică 40% din totalul importurilor Europei. Este Creștere cu 140% față de exporturile noastre de GNL către Europa anul precedent”, a spus Blinken.
Între august 2022 și ianuarie 2023, UE și-a redus cererea globală de gaze naturale cu 19%, inclusiv prin reducerea consumului de energie electrică, îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial și identificarea de noi soluții digitale care să ajute consumatorii să economisească bani.
De asemenea, UE și SUA s-au unit pentru a sprijini nevoile energetice ale Ucrainei. Împreună cu partenerii lor G7, au livrat peste 4.000 de generatoare de energie, 1.000 de transformatoare și peste 5 milioane de echipamente, cum ar fi întrerupătoare și cabluri, pentru a ajuta la repararea și înlocuirea rețelei energetice deteriorate a țării.