Prețurile petrolului au înregistrat vineri cea mai abruptă scădere zilnică din iulie, deoarece o nouă variantă de COVID-19 a speriat investitorii și a sporit îngrijorările că surplusul de aprovizionare ar putea crește în primul trimestru.
Prețul petrolului a căzut odată cu piețele globale de acțiuni din cauza temerilor că noua variantă COVID-19, despre care oamenii de știință din Marea Britanie este cea mai agresivă de până în prezent, ar putea limita călătoriile și ar putea diminua creșterea economică și cererea de combustibil.
Țițeiul Brent a scăzut cu 4,07 dolari, sau 4,9%, până la 78,15 dolari pe baril până la 0830 GMT.
Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,83 USD, sau 6,1%, la 73,56 USD pe baril, după ce a atins un minimum de două luni în timpul sesiunii. Nu a existat nicio soluționare pentru WTI joi din cauza sărbătorii de Ziua Recunoștinței.
Investitorii au urmărit, de asemenea, răspunsul Chinei la eliberarea de către SUA a milioane de barili de petrol din rezervele strategice, în coordonare cu alte națiuni mari consumatoare, ca parte a tentativei sale de a reduce prețurile.
O astfel de eliberare ar putea crește aprovizionarea în următoarele luni, a spus o sursă OPEC, pe baza constatărilor unui grup de experți care consiliază miniștrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.
Consiliul Comisiei Economice se așteaptă la un excedent de 400.000 de barili pe zi (bpd) în decembrie, care va crește la 2,3 milioane de barili pe zi în ianuarie și 3,7 milioane de barili pe zi în februarie, dacă țările consumatoare vor continua cu eliberarea, a spus sursa OPEC, conform Reuters.
„Evaluarea inițială de către OPEC a eliberării coordonate (de stocuri) și apariția bruscă a unei noi variante a coronavirusului ridică serioase îngrijorări cu privire la creșterea economică și la balanța petrolului în următoarele luni”, a spus analistul PVM Tamas Varga.
Producția iraniană a fost, de asemenea, în atenție, discuțiile indirecte urmând să fie reluate luni între Iran și Statele Unite cu privire la revigorarea unui acord nuclear din 2015 care ar putea duce la ridicarea sancțiunilor americane asupra exporturilor de petrol iranien.
Cu toate acestea, eșecul Iranului și al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de a ajunge chiar și la un acord modest cu privire la monitorizarea instalațiilor nucleare de la Teheran în această săptămână este de prost pentru discuțiile de săptămâna viitoare, a declarat analistul din Eurasia Henry Rome.