fbpx

Comisia ITRE: Legislația privind stocarea gazelor ar trebui tratată printr-o procedură de urgență

Legislația privind stocarea gazelor ar trebui tratată printr-o procedură de urgență. Deputații din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European vor să se asigure că legislația este gata înainte de următorul sezon rece.

Propunerea de stabilire a unei obligații minime de stocare a gazelor înainte de următorul sezon rece a fost adoptată de urgență de către Comisie la 23 martie, potrivit unui comunicat de presă. Comisia ITRE va solicita aplicarea procedurii de urgență, iar Parlamentul va vota cererea săptămâna viitoare.

„Vrem să ne asigurăm că cetățenii europeni vor avea suficient gaz în iarna viitoare și că nimeni nu ne poate șantaja folosind surse de energie ca armă”, a declarat vineri, președintele comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Cristian Buşoi. „Această legislație va impune companiilor energetice obligația de a reaproviziona stocurile”.

„Este o cursă contra cronometru. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să se ocupe de chestiunea de urgență, astfel încât cadrul să fie stabilit la timp pentru umplerea capacităților de stocare a gazelor din statele membre înainte de iarnă”, a adăugat Buşoi.

Propunerea include obiective de stocare pentru 1 noiembrie și traiectorii de umplere obligatorii începând din august 2022.

Pe 23 martie, coordonatorii ITRE au decis să numească o echipă de negocieri coordonată de Jerzy Buzek (PPE, PL) și compusă din europarlamentari Patrizia Toia (S&D, IT), Klemen Grošelj (Renew, SL), Marie Toussaint (Verzi/ALE, FR), Paolo Borchia (ID, IT), Zdzislaw Krasnodębski (ECR, PL) și Sandra Pereira (Stânga, PT).

„Aceasta este o propunere legislativă cheie. Nu este vorba doar despre prevederi legale noi și foarte necesare, ci este în primul rând vorba despre asigurarea aprovizionării cu gaze pentru iarna viitoare”, a spus Jerzy Buzek.

„Asta așteaptă astăzi cetățenii noștri: gospodării, IMM-uri industrie de la Uniunea Europeană. Trebuie să fim la înălțimea acestor așteptări în calitate de deputați ai Parlamentului European ne angajăm pe deplin în acest sens. Și suntem gata să începem negocierile imediat. Cred că și Consiliul împărtășește această abordare”, a adăugat el.

Parlamentul va vota procedura de urgență în sesiunea plenară din 4-7 aprilie. În cazul în care Plenul susține procedura de urgență, chestiunea va fi transmisă înapoi Comisiei pentru negocieri interinstituționale.

La Summitul de la Versailles liderii UE au solicitat măsuri pentru a aborda problema independenței energetice. Propunerea Comisiei Europene, salutată de Consiliul European la Summitul din 24-25 martie, urmărește reducerea riscurilor la adresa securității aprovizionării cu gaze. Comisia propune modificări specifice la o legislație existentă, care să introducă:

  • un nivel minim obligatoriu de gaz în depozitele înainte de iarna 2022/2023 și pentru perioadele de iarnă următoare.
  • o certificare obligatorie a operatorilor de sisteme de stocare ar trebui să reducă riscurile care rezultă din influența asupra infrastructurii critice de stocare.
  • un stimulent pentru utilizarea în continuare a capacităților de stocare, cu posibile scutiri de la tarifele de transport la punctele de intrare sau de ieșire din depozit.

Legislația propusă este, de asemenea, menită să reducă decalajul de reglementare până la intrarea în vigoare a pachetului din decembrie privind piața internă a gazelor și hidrogenului, care în prezent începe procedura legislativă ordinară.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.