fbpx

Investitorii globali estimează că majorările ratelor de dobândă din SUA vor ajunge la 6%.

BlackRock Inc. și Schroders Plc se numără printre cei care evaluează ceea ce se va întâmpla dacă ratele din SUA vor ajunge la 6%. Până la sfârșitul lunii februarie, investitorii de pe piețele de obligațiuni, acțiuni și valută cereau încetarea ratelor mai mari, pariind pentru o creștere mai amplă în a doua jumătate a anului.

În schimb, declarația de marți a președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, alimentează așteptările privind o creștere mai mare în această lună, traderii prognozând o rată de vârf de 5,6%, de la mai puțin de 5% la sfârșitul anului trecut. Traderii de obligațiuni pariază masiv, în aceste condiții, pe o recesiune, deși dolarul s-a redresat, în timp ce piețele de acțiuni, de la indicele S&P 500 la indicele MSCI Asia Pacific au pierdut din avansul obținut în prima parte a anului.

Având în vedere piața robustă a forței de muncă și inflația persistentă, „credem că există o șansă rezonabilă ca Fed să fie nevoită să aducă rata de dobândă de politică monetară la 6% și apoi să o mențină acolo pentru o perioadă lungă de timp pentru a încetini economia și a reduce inflația până aproape de 2%”, a declarat Rick Rieder, director de investiții pentru venit fix global la BlackRock, într-o notă publicată marți.

Cele mai recente mesaje ale Rezervei Federale pregătesc terenul pentru ca banca centrală să revină la o creștere de jumătate de punct, aflându-se în contrast marcat cu atitudinea mai blândă adoptată de colegii din Australia și Canada. De asemenea, aceste decizii alimentează temerile privind o aterizare grea pentru economia SUA, deoarece piața de obligațiuni transmite semnale tot mai mari de recesiune.
Traderii de opțiuni swap iau acum în estimările lor de preț o creștere a dobândei de către Fed cu un punct procentual, de-a lungul următoarelor patru întâlniri.

„O rată terminală de 6% nu este exclusă acum”, a declarat Kellie Wood, director adjunct al Schroders Plc din Australia. „Așteptați-vă să vedeți astăzi vânzări pe scară largă pe piețele australiane și asiatice, conduse de segmentul short, dar cu rate subperformante din SUA.”

În SUA, diferența dintre randamentele pe 2 și 10 ani arată o reducere mai mare de un punct procentual pentru prima dată din 1981, când președintele Fed de la acea vreme, Paul Volcker, facea creșteri pentru a combate inflația cu două cifre. Indicatorul de inversare a randamentului a anticipat de-a lungul deceniilor recesiuni ca urmare a campaniilor agresive de înăsprire a Fed.

Monedele mărfurilor au scăzut pe măsură ce perspectivele unei recesiuni americane cresc, dolarul australian scăzând cu 2% marți. Indicele Bloomberg Dollar Spot a urcat miercuri la cel mai mare nivel de la începutul lunii ianuarie, după ce a crescut cu 1% în ziua precedentă. Yenul se apropie din nou de nivelul 140 față de dolarul american.

„Aseară, înainte de ieșirea lui Powell, eram mai înclinați să încercăm să shortăm USD/JPY în jurul nivelului 137-138 – cred că probabil că vom rămâne pe poziția aceasta asta, cu ratele terminalului Fed foarte posibil îndreptându-se la 6%”, a spus John Bromhead, strateg pe monede la Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Piețele de credit se pregătesc în mod similar pentru consecințele care vor urma datorită reevaluării ratelor dobânzilor din SUA.

„Nu este scenariul nostru de bază, dar o rată a dobânzii de 6% ar duce probabil la un dolar mai puternic, o creștere globală mai slabă și, în cele din urmă, la un dezavantaj pentru evaluările activelor de risc”, a declarat Mark Reade, șeful departamentului de cercetare la Mizuho Securities Asia. „În timp ce redeschiderea Chinei și o relativă insuficiență a ofertei noi ar atenua probabil lovitura pentru spread-urile obligațiunilor în USD chinezești, este puțin probabil ca aceste spreaduri să iasă nevătămate.”

Retorica Fed riscă să înrăutățească perspectivele pentru activele piețelor emergente, după ce ținta modestă de creștere economică a Beijingului de la începutul acestei săptămâni a spulberat speranțele unei redeschiderii care să susțină piețele globale. Winul sud-coreean, un indicator al sentimentului de risc în Asia, a scăzut cu 1,8% miercuri.

„ O dobândă mai înaltă pentru mai mult timp devine scenariul de bază, iar dacă acest scenariu se materializează, piețele emergente pot avea de suferit”, a declarat Brendan McKenna, strateg pentru piețele emergente la Wells Fargo din New York. „Piețele sperau cu adevărat la o pauză timpurie a Fed și la reduceri în acest an, dar până acum scenariul acesta nu are loc.”

Cu toate acestea, unii investitori văd oportunități de cumpărare pe bursă.

„Ne-am aștepta ca piețele mai ciclice și mai ieftine din Asia de Nord să fie favorizate și ca rotația din Asia de Sud să continue”, a declarat Sat Duhra, manager de fond la Janus Henderson Investors. „În sfârșit, companiile de tehnologie de calitate superioară din Asia de Nord, în special semiconductori, încep să pară atractive la evaluare și este un sector care ar trebui să participe pe deplin la orice redresare a câștigurilor.”

Articol de Richard Henderson.

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.