fbpx

Dilemele financiare ale europeanului mediu

Pe măsură ce cetățenii Uniunii Europene și Regatului Unit au dificultăți din ce în ce mai mari cu costurile de zi cu zi, din cauza nivelurilor record ale inflației și, pe măsură ce iarna se apropie, se prefigurează o criză foarte gravă a costului de trai. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, combinată cu prețurile galopante la alimente și alte bunuri și servicii esențiale, cel mai probabil vor șterge tot ce a mai rămas din „clasa de mijloc”.

Multe familii, care trăiau cândva confortabile și chiar aveau câteva economii puse deoparte, au fost deja supuse în timpul verii unor constrângeri financiare severe și, din păcate, ce e mai rău abia urmează să vină. În ceea ce a fost numită criza „mâncăm sau ne încălzim”, ne putem aștepta să vedem și mai mult în lunile următoare o deteriorare a situației economice, o evoluție care ar putea avea implicații critice și de anvergură dincolo de economie.

Pentru cei cu amintiri solide și cu atenția la locul ei, nu le va fi greu să-și amintească asigurările politicienilor și oficialilor băncii centrale de la sfârșitul anului trecut, cum că inflația era „tranzitorie”, iar oricine spunea contrariul era văzut drept un alarmist motivat de interese politice. După cum este foarte evident astăzi, și a fost de luni de zile, toate aceste afirmații au fost complet greșite; o „greșeală” făcută fie prin ignoranță pură și incompetență profesională, fie prin rele intenții.

Oricum, rezultatul a fost același. Publicul a fost indus în eroare și a crezut în toate mesajele de auto-felicitare despre modul în care acțiunile planificatorilor centrali de toate felurile „au învins covid”, „au evitat o recesiune” și ne readuceau pe toți „pe drumul spre creștere economică și prosperitate”. Deci, au avut încredere în conducătorii lor și foarte puțini au anticipat ceea ce era chiar după colț; și mai puțini sunt cei care s-au pregătit cu succes pentru ce va urma. De fapt, chiar și astăzi, majoritatea cetățenilor încă nu reușesc să realizeze că tocmai aceste acțiuni din trecutul recent au fost cele care i-au adus în poziția financiară dificilă în care se află acum.

Totuși, problema a persista și în cele din urmă s-a agravat. În august, inflația din zona euro a atins un alt record, de 9,1%, fără niciun semn de scădere, iar previziunile din ce în ce mai plauzibilă arată că va depăși 10% în lunile următoare. În Marea Britanie, situația este și mai grea, Goldman Sachs avertizând că ar putea depăși 22% în ianuarie. Și partea cea mai îngrijorătoare este că aceste creșteri record ale prețurilor sunt doar vârful aisbergului. Ele sunt calculate folosind formule extrem de părtinitoare și inexacte, puternic denaturate pentru a subestima inflația reală, adică durerea financiară pe care oamenii o simt de fapt în viața lor de zi cu zi. Realitatea de pe teren este mult mai rea.

În Germania, unde inflația a urcat la un nivel maxim pentru ultimii patruzeci de ani, de 8,8% în august, aproape trei milioane de copii trăiesc acum în sărăcie, un număr care s-a majorat din primăvara trecută, potrivit organizației caritabile pentru copii Arche. După cum a subliniat fondatorul său, Bernd Siggelkow, în țara care reprezintă forța economică a Europei, „ vin din ce în ce mai mulți oameni la noi, cerând sprijin. Se pare că nimeni nu va face nimic până când un copil nu va muri de foame în Germania.”

În Italia, din ce în ce mai multe baruri și restaurante își expun facturile la gaz și electricitate în public, pentru a le arăta clienților stresul la care au fost supuși și dilema cu care se confruntă: între creșterea prețurilor proprii sau încetarea activității. În Grecia, unde inflația este acum la un nivel maxim pentru ultimii douăzeci și nouă de ani, chiria a urcat la niveluri care amenință deja multe familii cu lipsa adăpostului. În Atena a crescut numărul turiștilor pe termen lung, datorită banilor proveniți din reglementările Covid, ceea ce înseamnă că multe apartamente din Atena au devenit inaccesibile pentru localnici. Stimulentele financiare ale guvernului pentru grecii cu venituri mici nu au făcut decât să înrăutățească situația, declanșând licitații care alimentează creșterea chiriilor.

În ceea ce privește perioada următoare, ne putem imagina cât de grave pot deveni aceste presiuni financiare pe măsură ce iarna își intră în drepturi. Criza energetică este de așteptat să escaladeze masiv, nu numai din cauza creșterii așteptate a cererii, ci și din cauza unor noi întreruperi în aprovizionare. Deși nu a creat problema, conflictul dintre Ucraina și Rusia a exagerat-o cu siguranță, iar acum Europa se află într-o poziție de neinvidiat.

Există motive serioase de îngrijorare că Gazprom, care închide în mod obișnuit conducta Nord Stream 1 din motive de întreținere, ar putea pur și simplu să nu o mai deschidă într-o zi. Indiferent dacă această amenințare va fi pusă în practică sau nu, contează prea puțin în acest moment, deoarece frica singură s-a dovedit a fi mai mult decât suficientă pentru a devasta piețele și a trimite volatilitatea la cote record.

De asemenea, eforturile de repornire a centralelor nucleare, demonizate de mult timp, au fost în mare parte insuficiente. După ani în care au tăiat fonduri pentru energia convențională și au încercat o tranziție prematură la „energie verde”, care nu a putut nici măcar să înceapă a acoperi nevoile populației, politicienii recunosc încet că centralele energetice nu au întrerupătoare de „pornit/oprit” pe care să le acționeze pur și simplu atunci când își dau seama că au făcut o greșeală.

Companiile au fost deja avertizate că ar putea fi nevoite să oprească operațiunile în timpul iernii din cauza penuriei așteptate, iar gospodăriile fac deja reduceri zilnice în cumpărăturile de alimente și alte necesități pentru a-și putea permite încălzirea în următoarele luni. Aceste presiuni sunt menită să se reflecte în tensiuni politice și sociale. După cum putem vedea deja din cursa pentru conducerea Regatului Unit, principalul subiect de interes public este criza costului vieții.

Pentru investitorul rațional și econom pe termen lung, toate aceste evoluții trebuie luate în considerare. Mesajul este clar și, cel puțin în acest caz, nimeni nu poate spune că a fost luat prin surprindere când vedem o deteriorare abruptă pe termen scurt și mediu a costului de trai.

Articol de Claudio Grass pentru Mises.org

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.