fbpx

Concentrații de gaze cu efect de seră mai mari decât în toată civilizația umană

Cele mai recente date de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice arată că Europa tocmai a avut cea mai caldă lună octombrie înregistrată, cu temperaturi cu aproape două grade peste media 1991-2020.

Aceste cifre pentru octombrie fac parte dintr-o tendință mult mai largă. Europa se încălzește mult mai repede decât restul planetei.

Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a spus:

„Am văzut o încălzire mai mult decât dublă în Europa în comparație cu restul lumii. Și asta din cauza încălzirii din Arctica, care are un impact mare asupra părții de nord a Europei. Și apoi la nivel global, a doua cea mai mare. Regiunea care se încălzește rapid este regiunea mediteraneană”.

„În Arctica, topirea zăpezii și a gheții contribuie la această încălzire. Și în regiunea mediteraneană, devine din ce în ce mai uscată, așa că nu există suficientă evaporare pentru a atenua această încălzire care are loc de obicei”, spune Petteri Taalas.

Impactul încălzirii în Marea Mediterană

Încălzirea pe care o vedem aici pe uscat ar fi și mai rapidă dacă nu ar fi oceanele. Se calculează că acestea absorb până la 90% din excesul de căldură din atmosferă prinsă de gazele cu efect de seră. Și ei suferă.

Mediterana a suferit valuri de căldură repetate în ultimii doi ani, iar Jean-Pierre Gattuso, directorul de cercetare CNRS, la Laboratoire D’océanographie De Villefranche-Sur-Mer descrie impactul pe care îl are.

„Efectul principal al valurilor de căldură marine este mortalitatea masivă a nevertebratelor și plantelor, moluștelor, bureților și coralilor. Între suprafață și 50 de metri în adâncime, există multe nevertebrate și plante care sunt afectate negativ și mor.”

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.