Cele mai recente date de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice arată că Europa tocmai a avut cea mai caldă lună octombrie înregistrată, cu temperaturi cu aproape două grade peste media 1991-2020.
Aceste cifre pentru octombrie fac parte dintr-o tendință mult mai largă. Europa se încălzește mult mai repede decât restul planetei.
Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a spus:
„Am văzut o încălzire mai mult decât dublă în Europa în comparație cu restul lumii. Și asta din cauza încălzirii din Arctica, care are un impact mare asupra părții de nord a Europei. Și apoi la nivel global, a doua cea mai mare. Regiunea care se încălzește rapid este regiunea mediteraneană”.
„În Arctica, topirea zăpezii și a gheții contribuie la această încălzire. Și în regiunea mediteraneană, devine din ce în ce mai uscată, așa că nu există suficientă evaporare pentru a atenua această încălzire care are loc de obicei”, spune Petteri Taalas.
Impactul încălzirii în Marea Mediterană
Încălzirea pe care o vedem aici pe uscat ar fi și mai rapidă dacă nu ar fi oceanele. Se calculează că acestea absorb până la 90% din excesul de căldură din atmosferă prinsă de gazele cu efect de seră. Și ei suferă.
Mediterana a suferit valuri de căldură repetate în ultimii doi ani, iar Jean-Pierre Gattuso, directorul de cercetare CNRS, la Laboratoire D’océanographie De Villefranche-Sur-Mer descrie impactul pe care îl are.
„Efectul principal al valurilor de căldură marine este mortalitatea masivă a nevertebratelor și plantelor, moluștelor, bureților și coralilor. Între suprafață și 50 de metri în adâncime, există multe nevertebrate și plante care sunt afectate negativ și mor.”