fbpx

UE: 300 milioane euro, asistență macrofinanciară de urgență pentru Ucraina

Comisia Europeană a plătit astăzi Ucrainei 300 de milioane euro în asistență macrofinanciară de urgență (AMF). Plata fondurilor a fost accelerată pentru a contribui la sporirea stabilității macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate și nejustificate a Rusiei, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Aceasta este partea inițială a primei tranșe de 600 de milioane de euro în cadrul noului program AMF de urgență de 1,2 miliarde de euro al Ucrainei. O altă plată de 300 de milioane euro ar putea avea loc săptămâna viitoare. Programul reprezintă o demonstrație concretă a sprijinului neclintit al UE pentru Ucraina.

„Cu acest pachet de urgență, transmitem un mesaj puternic: Uniunea Europeană este alături de Ucraina și de poporul său. Războiul fără sens al lui Putin împotriva Ucrainei pune o presiune economică masivă asupra poporului ucrainean, iar Uniunea Europeană acționează cu mare viteză pentru a ajuta Ucraina în cele mai întunecate vremuri din Europa de la al Doilea Război Mondial”, a spus Josep Borrell , Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Plata vine în urma adoptării rapide a propunerii Comisiei pentru un nou program de urgență de către Consiliu și Parlamentul European. Fondurile rămase (600 de milioane euro) vor fi plătite mai târziu în cursul anului, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere semnat de UE și Ucraina.

„Un autocrat fără scrupule încearcă să arunce o țară liberă și suverană în nenorocire. Războiul nejustificat al lui Putin exercită nu numai o presiune militară brutală, ci și economică asupra Ucrainei și a oamenilor săi curajoși. Europa este ferm alături de ei. Sunt bucuroasă să anunț că astăzi UE a plătit 300 de milioane euro în asistență macrofinanciară de urgență pentru a sprijini finanțele Ucrainei. Aceasta este prima tranșă din pachetul de ajutor financiar de 1,2 miliarde euro pe care l-am anunțat la sfârșitul lunii ianuarie. Vor urma și alte plăți și pachete”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

În paralel cu punerea în aplicare a programului AMF de urgență, Comisia pregătește un program suplimentar AMF pentru a sprijini în continuare Ucraina pe termen lung, așa cum a anunțat președintele von der Leyen la sfârșitul lunii ianuarie.

UE a oferit deja asistență semnificativă Ucrainei în ultimii ani. Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat țării peste 17 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Această cifră include furnizarea de 5,6 miliarde EUR Ucrainei prin intermediul a cinci programe MAE pentru a sprijini implementarea unei agende ample de reforme în domenii precum lupta împotriva corupției, un sistem judiciar independent, statul de drept și îmbunătățirea climatului de afaceri. În cadrul ultimului program AMF pentru Ucraina, UE a plătit 1,2 miliarde EUR. Programul s-a încheiat în 2021, Ucraina implementând toate condițiile convenite în Memorandumul de înțelegere în domeniile managementului finanțelor publice, guvernanței și statului de drept, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri.

În același timp, Comisia lucrează pe toate fronturile pentru a sprijini Ucraina cu asistență de urgență. Aceasta include atât ajutorul umanitar, cât și asistența de protecție civilă. La 1 martie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat finanțare suplimentară a UE de cel puțin 500 de milioane EUR pentru activitățile de răspuns care se ocupă de consecințele umanitare ale crizei.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.