fbpx

Comisia Europeană interzice personalului său să folosească TikTok

Comisia Europeană a interzis personalului său să folosească aplicația de social media TikTok, deținută de China, invocând preocupări legate de securitate.

Mișcarea vine pe fondul temerilor tot mai mari că firmele de tehnologie chineză ajută guvernul de la Beijing să colecteze date din întreaga lume, iar serviciul său de informații se concentrează asupra țintelor politice, inclusiv la Bruxelles.

TikTok, aplicația de partajare a videoclipurilor care este deținută de ByteDance cu sediul la Beijing și care a devenit populară în timpul pandemiei, este supusă unei examinări intense din partea legislatorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Personalul Comisiei a primit un e-mail, joi dimineață, în care se solicita să „dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele corporative și de pe dispozitivele personale, folosind rețeaua mobilă al Comisiei”.

„Această măsură urmărește să protejeze Comisia împotriva amenințărilor la adresa securității cibernetice”, a declarat joi brațul executiv al Uniunii Europene într-un comunicat.

„Evoluțiile în materie de securitate ale altor platforme de social media vor fi, de asemenea, monitorizate în mod constant”.

La un briefing de la prânz, purtătorii de cuvânt ai Comisiei au refuzat să comenteze dacă vreo problemă specifică de securitate a determinat luarea deciziei.

TikTok „dezamăgit de decizie”

Ei au explicat că personalului i-a fost dat până pe 15 martie pentru a elimina TikTok de pe dispozitivele lor oficiale și i-au spus că trebuie să elimine și aplicația de pe dispozitivele personale dacă le folosesc pentru serviciu.

Este prima aplicație care a fost interzisă vreodată pe dispozitivele de lucru ale Comisiei, a spus un purtător de cuvânt.

Statele Unite au introdus anul trecut o interdicție similară privind utilizarea TikTok pentru dispozitivele utilizate de guvernul federal.

Cu toate acestea, Comisia a spus că nu a fost supusă niciunei presiuni din partea SUA pentru a lua propria decizie cu privire la acest subiect.

TikTok nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii Euronews Next.

„Suntem dezamăgiți de această decizie, care credem că este greșită și se bazează pe concepții greșite fundamentale”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei pentru Euractiv, care a raportat anterior știrea.

„Am contactat Comisia pentru a clarifica situația și a explica cum protejăm datele celor 125 de milioane de utilizatori din UE care intră pe TikTok în fiecare lună”.

În noiembrie anul trecut, TikTok a recunoscut că datele personale ale utilizatorilor din întreaga lume ar putea fi accesate în sediul central al companiei din China, stârnind noi preocupări legate de confidențialitate și temeri de spionaj.

Luna următoare, Forbes a dezvăluit că aplicația a fost folosită pentru a spiona jurnaliştii.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.