Banca centrală va concepe un nou instrument de „anti-fragmentare”, transmite Reuters. BCE a promis, miercuri, un nou sprijin și un nou instrument pentru a tempera prăbușirea pieței, alimentată de temerile privind o nouă criză a datoriilor în zona euro, dar pare să fi dezamăgit investitorii care așteptau măsuri mai îndrăznețe, notează Mediafax, care citează Reuters.
Costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut vertiginos la periferia blocului monetar format din 19 țări de când BCE a dezvăluit joia trecută planurile de majorare a ratelor dobânzilor pentru a domoli inflația ridicată care riscă să se înrădăcineze.
Mișcarea a fost apoi exacerbată de decizia BCE de a nu detalia planurile sale de limitare a creșterii costurilor de împrumut, ceea ce a generat temeri că factorii de decizie politică au fost mulțumiți de situația națiunilor mai îndatorate, precum Italia, Spania și Grecia.
Confruntându-se cu amenințarea unei repetări a crizei datoriilor care aproape a dus la prăbușirea monedei unice în urmă cu un deceniu, BCE a schimbat cursul, planificând o nouă schemă de sprijin și direcționând către națiunile îndatorate banii proveniți din datoriile ajunse la scadență în cadrul schemei sale de sprijin în pandemie de 1.700 de miliarde de euro, care s-a încheiat recent.
În cadrul conferinței de miercuri, șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a declarat că factorii de decizie politică au cerut personalului BCE să lucreze într-un ritm accelerat la noul instrument. „Nu știm dacă va fi suficient, depinde de modul în care vor reacționa piețele. Dar dacă nu va fi suficient, fiți siguri că suntem pregătiți”, a spus Knot.
Omologul său slovac, Peter Kazimir, a declarat că este încă „prematur” să se discute detaliile despre cum va arăta un nou instrument.
Investitorii au salutat intențiile BCE, dar au fost totuși dezamăgiți de lipsa de detalii și de lipsa unui angajament ferm.
Euro a scăzut cu aproximativ 0,7% față de dolar după declarația BCE, în timp ce randamentele italiene au sărit cu aproximativ 7 puncte de bază.
Între timp, diferențialul dintre obligațiunile italiene și germane pe 10 ani, un indicator cheie, a crescut până la 241 în perioada imediat următoare anunțului, dar apoi a revenit la 231, indicând încrederea că BCE va acționa mai ferm, poate la ședința de politică monetară din 21 iulie, când este aproape sigur că va majora ratele pentru prima dată în peste un deceniu.
Măsura BCE vine în aceeași zi în care se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor.