Ancheta privind scandalul de corupție care a cuprins Parlamentul European s-a soldat cu o nouă arestare: Marc Tarabella, europarlamentarul belgian fost asociat cu grupul socialist, a fost arestat vineri dimineață.
De asemenea, au fost percheziționate un seif bancar situat în Liège care aparține parlamentarului și mai multe birouri din interiorul primăriei din Anthisnes.
Tarabella așteaptă acum o audiere în fața unui judecător, care ar putea decide să-l elibereze sau să-l pună sub acuzare în cadrul anchetei extinse, a confirmat Parchetul Federal Belgian, fără a preciza eventualele acuzații cu care s-ar putea confrunta.
Europarlamentarul va trebui să fie audiat în maximum 48 de ore. De când numele său a fost implicat în scandal, Tarabella și-a apărat constant inocența.
Operațiunea poliției de arestare a lui Tarabella a avut loc vineri dimineață, între orele 6:00 și 8:00 CET, a precizat procuratura.
Legiuitorii europeni se bucură de imunitate, dar Tarabella a pierdut acest privilegiu săptămâna trecută, după ce colegii săi au votat pentru a-l priva de această protecție specială. Însuși Tarabella a votat pentru ridicarea propriei imunități.
Europarlamentarul italian Andrea Cozzolino a fost, de asemenea, lipsit de protecție în timpul aceluiași vot.
De când scandalul a explodat la jumătatea lunii decembrie, patru persoane au fost acuzate oficial: europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul ei domestic Francesco Giorgi, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca. Cei patru au fost acuzați de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani.
Kaili, Giorgi și Panzeri rămân în închisoare, în timp ce Figà-Talamanca a fost eliberat la începutul acestei luni fără condiții. Ancheta analizează activitățile de lobby ilegal efectuate de Qatar și Maroc în încercarea de a influența procesul decizional al UE. Atât Qatarul, cât și Marocul neagă cu fermitate afirmațiile.
Presupusul lobby a presupus „sume mari” de bani și cadouri „substanțiale”, au spus procurorii. Peste 1,5 milioane de euro în numerar au fost confiscate în zeci de raiduri ale poliției.
Panzeri, presupusul intermediar între țările arabe și hemiciclu, a semnat un acord cu autoritățile în care și-a recunoscut participarea la luare de mită și s-a angajat să împărtășească detalii „dezvăluitoare” despre schema cash-for-favor.
Potrivit presei belgiene, Panzeri a mărturisit că i-a înmânat lui Tarabella peste 120.000 de euro în numerar, în mai multe rate în legătură cu activitatea acesteia din urmă în problemele legate de Qatar. Avocatul Tarabellei insistă însă că acesta său nu a acceptat niciodată bani sau cadou din Qatar.
Cine este Marc Tarabella?
Marc Tarabella este un europarlamentar belgian care a stat la grupul socialist de la alegerea sa în 2004 până la izbucnirea scandalului de corupție din decembrie, când calitatea sa de membru a fost suspendată.
Tarabella făcea parte din mai multe comisii parlamentare, cum ar fi delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabă, cunoscută sub numele de DARP, care include Qatar.
În noiembrie, Tarabella a apărat drepturile de muncă ale Qatarului în contextul Cupei Mondiale FIFA, folosind argumente similare cu cele exprimate de Eva Kaili în aceeași sesiune plenară.
„Rămân multe progrese de făcut, dar (Qatar) este încă țara care a pornit pe calea reformei”, a spus Tarabella, vorbind în franceză.
„Ceea ce este important este că, atunci când luminile Cupei Mondiale s-au stins, evoluția pozitivă continuă nu numai în Qatar, ci se poate răspândi în toate țările din Peninsula Arabică”.
La începutul lunii decembrie, Tarabella a votat în favoarea scutirii de viză pentru cetățenii din Qatar și Kuweiti, un dosar legislativ care de atunci a fost pus în așteptare.
În ianuarie, avocatul său a recunoscut că Tarabella nu a declarat o călătorie de lucru pe care a făcut-o în Qatar în 2020.
Bărbatul de 59 de ani este acum un legiuitor neafiliat, adică nu este afiliat niciunui grup politic și încă mai câștigă un salariu post-impozit de 7.146 de euro pe lună.
Scoaterea din Parlamentul European a legiuitorilor aleși democratic se poate face doar conform legii țării de origine a europarlamentarului, în acest caz, Belgia.