fbpx

Marina turcă blochează navele rusești să treacă prin strâmtoarea Bosfor?

Mai mulți utilizatori de rețele sociale au distribuit postări alarmante care par să arate o flotă de nave de război turcești care blochează trecerea navelor rusești pe strâmtoarea Bosfor. Unii dintre ei cred că aceasta este o declarație de război la adresa Kremlinului.

„Marina turcă începe o blocare a strâmtorii Bosfor, dacă navele rusești sunt împiedicate să treacă, ar fi o declarație de război”, a scris cineva pe platforma de socializare X. Strâmtoarea Bosfor este o rută importantă de transport maritim și este singura cale prin care țări precum Rusia și Ucraina pot ajunge la Marea Mediterană din Marea Neagră.

Videoclipul distribuit împreună cu postarea virală susține că o sută de nave turcești blochează în prezent accesul Rusiei în Marea Mediterană, despre care utilizatorii spun că încalcă Convenția de la Montreux. În realitate, clipurile video sunt de la sărbătorirea centenarului Turciei pe 29 octombrie 2023.
Potrivit mai multor rapoarte, sărbătoarea a inclus un spectacol de artificii și drone la Istanbul, precum și o procesiune de o sută de nave marine pe Bosfor. Al doilea punct este că Ankara blocase deja accesul la navele de război rusești după invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

Kievul a cerut guvernului turc să închidă strâmtoarea Bosfor la Moscova și, după câteva ezitări, Ankara a interzis navelor de război rusești să tranziteze prin aceste ape. Cu toate acestea, navelor de război încă li sa permis să se întoarcă la bazele lor de origine din Marea Neagră.

Dar unele rapoarte au acuzat Rusia că transportă echipamente de război ascunse în nave de marfă, cărora le este încă permis să tranziteze prin aceste ape. Un raport publicat de NATO în octombrie 2023 a susținut că Rusia operează o navă fantomă pentru a devia aceste restricții.

În cele din urmă, închiderea strâmtorii către Rusia nu încalcă Convenția de la Montreux din 1936. Tratatul acoperă diferitele strâmtori care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră și a fost ratificat de Liga Națiunilor, predecesorul eșuat al Națiunilor Unite. Tratatul a rămas neschimbat de când a fost ratificat.

Iată cum funcționează tratatul: Turcia garantează libertatea de trecere pentru toate navele civile și comerciale în timp de pace. Navele militare pot trece și ele, în anumite condiții, și numai dacă se avertizează în prealabil. Potrivit articolului 19, atunci când există un război care nu implică Turcia, navele de război din statele în conflict nu pot folosi strâmtorii – decât dacă se întorc la bazele de origine din Marea Neagră.

Turcia are libertatea de a închide strâmtoarea navelor de război ale tuturor națiunilor părți la conflict. Poate face acest lucru și dacă se teme de un „pericol iminent de război”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.