fbpx
aerial view photography of room

Marc Angel îi ia Evei Kaili postul de vicepreședinte al Parlamentului

Marc Angel, un europarlamentar socialist din Luxemburg aflat la primul mandat, a fost ales unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, ocupând locul vacant lăsat de Eva Kaili.

Legiuitorul elen a fost retras luna trecută după ce Kaili a fost reținută de autoritățile belgiene și acuzată că a acceptat „sume mari de bani” și „cadouri substanțiale” de la o țară din Golful Persic, larg identificată ca fiind Qatar.

Arestarea șocantă a lui Kaili a declanșat un proces sumar de retragere a acesteia din funcția de vicepreședinte, la care a urcat în ianuarie 2022. Kaili se află în închisoare de la jumătatea lunii decembrie dar rămâne europarlamentar titular.

Avocatul ei și-a apărat cu insistență nevinovăția, argumentând autorităților belgiene că „nu există dovezi care să susțină acuzația de luare de mită”. Qatarul respinge acuzațiile.

Parlamentul European se străduiește acum să-și consolideze regulile interne de procedură, să reprime comportamentul inadecvat și să restabilească încrederea pierdută. Dar organizațiile societății civile au avertizat deja că setul de reforme propus este insuficient și se bazează prea mult pe autoaplicare.

„Aș fi preferat să fiu vicepreședinte în alte circumstanțe”, a declarat Marc Angel imediat după alegerea sa de miercuri după-amiază.

„Dar simt și că acum am o mare responsabilitate împreună cu întregul birou, împreună cu președintele acestui Parlament (Roberta Metsola) și cu toți ceilalți vicepreședinți. Cu toții trebuie să devenim campioni ai transparenței și campioni ai luptei anticorupţie.”

Pe lângă Kaili, care a fost un membru S&D, și partenerul ei domestic, doi parlamentari socialiști suplimentari au fost implicați în anchetă: Marc Tarabella (Belgia) și Andrea Cozzolino (Italia).

Ambii bărbați neagă orice faptă greșită. Autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității parlamentare, care deocamdată îi protejează de a fi reținuți și interogați.

Mai mult, Pier Antonio Panzeri, presupusul intermediar principal între parlament și sacii de bani, a fost europarlamentar socialist cu trei mandate până la plecarea sa în 2019.

Panzeri, care se află și el în închisoare, a semnat un acord cu parchetul în baza căruia își recunoaște vinovăția și se angajează să împărtășească detalii „dezvăluitoare” despre presupusa schemă de bani în numerar și identificarea persoanelor „pe care recunoaște că le-a mituit”.

„S-a întâmplat în grupul nostru. Dar nu este că grupul nostru este corupt, (nu) deloc”, a spus Angel pentru Euronews. „Am fost foarte proactivi de la început, din decembrie când a venit această veste oribilă”.

„De asemenea, suntem foarte conștienți că trebuie să facem și temele”, a continuat el. „Nu putem predica noi reguli Parlamentului și pur și simplu nu facem nimic în grupul nostru”.

Angel a fost ales vicepreședinte cu 307 voturi, învingându-i pe candidații din grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID), italianca Annalisa Tardino, care a obținut 185 de voturi, și Verzii, franceza Gwendoline Delbos-Corfield, care a primit 98 de susțineri.

Legiuitorul luxemburghez a declarat că își va concentra activitatea pe „priorități orizontale” cu un caracter social marcat, cum ar fi lupta împotriva sărăciei, drepturile LGBTQ+, egalitatea de gen și protecția minorităților.

„Este important ca cetățenii noștri să poată plăti facturile la sfârșitul lunii. Nu vreau ca niciun cetățean să stea într-o casă rece sau să aleagă între mâncare și încălzire. Deci și asta este ceva, ca social-democrat, care este foarte drag inimii mele”, a declarat Angel.

„Nu uit de unde vin: social-democrația, unde drepturile omului, democrația, statul de drept sunt lucruri care sunt foarte importante pentru mine”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.