Pentru industria petrolului anul trecut a fost fantastic. În ciuda previziunilor privind eliminarea petrolului de pe piață, ca urmare a ponderii tot mai mare deținută de energia verde, combustibilii fosili au fost vedetele anului, cererea pentru toți, inclusiv pentru cărbune, crescând în mod semnificativ. Între timp, opoziția față de Big Oil a devenit mai acerbă iar protestele mai extreme, activiștii lipindu-se de străzi și clădiri și vandalizand opere de artă de renume mondial pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la schimbările climatice.
Ignorând această creștere a activismului, Big Oil a continuat să obțină profituri record datorită prețurilor mai mari la mărfurile pe care le produce. Potrivit Reuters, marile companii petroliere vor raporta câștiguri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari pentru 2022, multe dintre supercompaniile petroliere înregistrând profituri trimestriale record în timpul anului datorită combinației dintre cererea puternică de energie și oferta limitată.
Industria a avut, de asemenea, șansa de a reduce din datoriile istorie datorită performanțelor financiare puternice de anul trecut. Potrivit Reuters, datoria combinată a Big Oil a scăzut la 100 de miliarde de dolari, cea mai mică din ultimii 15 ani și în scădere cu peste 50% față de 2020, când ajunsese la peste 270 de miliarde de dolari, companiile împrumutându-se atunci pentru a supraviețui (în contextul suspendării tuturor activăților economice din cauza pandemiei de Covid).
Dar asta nu înseamnă că totul este în regulă cu industria de petrol. În primul rând, există impozitul pe profit excepțional pe care UE și Regatul Unit au decis să îl impună companiilor energetice pentru a genera niște bani pentru programele sale de ajutor energetic.
Shell a spus că se așteaptă ca efectul taxelor excepționale din Marea Britanie și UE să coste compania 2,4 miliarde de dolari. De asemenea, a mai spus că ar putea fi nevoită să-și reconsidere planurile de investiții pentru Marea Nordului în lumina acestei lovituri dată de statul englez. Între timp, în ciuda opoziției politice față de dezvoltarea mai multor rezerve de petrol și gaze în Marea Britanie, luna aceasta au fost depuse peste 100 de oferte pentru noi explorări în bazinul Mării nordului.
De asemenea, compania franceză TotalEnergies a spus că va fi lovită substanțial din cauza taxelor excepționale din Marea Britanie și UE. Potrivit companiei, plățile către stat ar urma să ajungă la aproximativ 2,1 miliarde de dolari. În consecință, compania a declarat că își va reduce investițiile în Marea Nordului cu un sfert, menționând că taxa nu prevede nicio ajustare în cazul în care prețurile petrolului și gazelor se reduc.
Între timp, prețurile petrolului și gazelor au scăzut. În acest moment, petrolul se tranzacționează aproximativ la același nivel în care se tranzacționa acum un an, iar prețurile gazelor naturale au scăzut substanțial atât în Europa, cât și în Statele Unite – cel mai mare furnizor al său.
„Industria energetică operează pe o piață ciclică și este supusă prețurilor volatile ale mărfurilor”, a declarat Jean-Luc Guiziou, șeful britanic de explorare și producție al TotalEnergies, pentru FT luna aceasta. „Credem că guvernul ar trebui să rămână deschis în a revizui taxa pe profitul energetic dacă prețurile scad înainte de 2028”, a afirmat Guiziou.
Exxon nu s-a limitat doar la critici și a deschis un proces împotriva Uniunii Europene pentru a o determina să renunțe la această taxă excepțională. Compania a susținut că taxa este contraproductivă, descurajează investițiile și subminează încrederea investitorilor.
Cu toate acestea, Big Oil are niște planuri mari de investiții, doar că nu pentru Europa. Exxon și Chevron, conform Reuters, plănuiesc să cheltuiască cu 10 la sută mai mult în acest an decât anul trecut, adică o sumă totală de 41 de miliarde de dolari.
BP va cheltui mai mult pentru operațiunile sale de șist din SUA și din Golful Mexic, chiar dacă se așteaptă ca alte supercompanii europen să fie mai precaute cu banii lor din cauza taxelor excepționale. Cu toate acestea, vor continua să cheltuiască masiv pentru proiecte cu emisii scăzute de carbon.
„În estimările noastre, companiile mari europene par mult mai atractive decât cele din SUA”, a spus HSBC într-o notă recentă citată de Reuters. Banca britanică se numără printre băncile care estimează o performanță mai bună a acțiunilor marilor companii petroliere europene, după ce anul trecut supermajorii americani au condus piața de valori.
Dacă investiția în proiecte cu emisii scăzute de carbon este garanția unei performanțe mai puternice a acțiunilor, atunci HSBC are dreptate. Într-adevăr, presiunea este în creștere asupra industriei petroliere pentru a-și stabili obiective mai stricte de reducere a emisiilor și pentru a-și lua angajamente mai puternice de decarbonizare. Este puțin probabil ca această presiune să scadă în acest an, deoarece guvernele din UE, Marea Britanie și SUA acordă și mai mult atenție planurilor privind combaterea schimbărilor climatice.
Sunt șanse ca 2023 să fie un alt an puternic pentru industria petrolului pur și simplu pentru că aceste companii intră cu un avânt puternic în noul an și nu se așteaptă ca cererea de petrol și gaze să scadă, ba dimpotrivă.
UE va trebui să cumpere mai mult gaz pentru a-și reumple depozitele și va continua să folosească produse petroliere, dar pe care acum nu le mai poate cumpăra din Rusia. China se redeschide și majoritatea observatorilor se așteaptă ca o revenire a cererii de petrol și gaze să se declanșeze mai devreme decât mai târziu. Chiar și SUA, cu toate ambițiile sale ecologice, este puțin probabil să înceteze să fie cel mai mare consumator de petrol. Viitorul imediat al Big Oil este cu siguranță luminos.