fbpx

Eurobarometru: Europenii sunt în favoarea principiilor digitale

Majoritatea cetățenilor UE consideră că internetul și instrumentele digitale vor juca un rol important în viitor, arată un sondaj Eurobarometru publicat astăzi pe site-ul Comisiei Europene. Cei care au răspuns întrebărilor consideră că definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a drepturilor și principiilor europene sunt utile pentru realizarea cu succes a transformării digitale.

Importanța digitalizării în viața de zi cu zi

Rezultatele sondajului arată că peste opt din zece europeni (81 %) consideră că, până în 2030, instrumentele digitale și internetul vor fi importante în viața lor. Peste 80 % dintre cetățenii UE consideră că utilizarea acestora va aduce cel puțin tot atâtea avantaje cât dezavantaje. În schimb, doar o mică parte (12 %) se așteaptă ca utilizarea instrumentelor digitale și a internetului până în 2030 să aducă mai multe dezavantaje decât avantaje.

Preocupări legate de efectele nocive și riscurile online

Mai mult de jumătate (56 %) dintre cetățenii UE care au participat la sondaj se declară îngrijorați de atacurile cibernetice și criminalitatea informatică, precum furtul sau abuzul de date cu caracter personal, programele malware sau phishingul. În plus, peste jumătate (53 %) dintre aceștia au declarat, de asemenea, că sunt îngrijorați cu privire la siguranța și bunăstarea copiilor în mediul online, iar aproape jumătate (46 %) dintre cetățenii UE sunt îngrijorați de utilizarea datelor și a informațiilor cu caracter personal de către întreprinderi sau de către administrațiile publice. Aproximativ o treime (34 %) dintre cetățenii UE sunt îngrijorați de dificultatea de se a deconecta și de a găsi un echilibru bun între viața online și cea offline, iar aproximativ unul din patru cetățeni (26 %) este îngrijorat de dificultatea dobândirii de noi competențe digitale, necesare pentru a participa activ în societate. În sfârșit, aproximativ unul din cinci cetățeni ai UE (23 %) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul produselor și serviciilor digitale asupra mediului.

Necesitatea de a-și cunoaște mai bine drepturile în mediul online

Conform rezultatelor sondajului, majoritatea cetățenilor UE consideră că UE le protejează bine drepturile în mediul online. Cu toate acestea, un număr semnificativ (aproape 40 %) de cetățeni ai UE nu sunt conștienți de faptul că drepturi precum libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea ar trebui să fie respectate și în mediul online, iar în șase state membre ale UE, mai mult de trei din patru cetățeni nu sunt conștienți de acest lucru. Cu toate acestea, marea majoritate a cetățenilor UE consideră că este util să afle mai multe despre aceste drepturi.

Sprijin pentru declarația privind principiile digitale

Marea majoritate (82 %) a cetățenilor UE consideră că definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a unei viziuni europene comune asupra drepturilor și principiilor digitale sunt utile. Aceste principii ar trebui să aibă implicații concrete pentru cetățeni; de exemplu nouă din zece cetățeni (90 %) sunt în favoarea includerii principiului conform căruia toată lumea, inclusiv persoanele cu handicap sau persoanele expuse riscului de excluziune, ar trebui să beneficieze de servicii publice digitale ușor de accesat și de utilizat. Cetățenii doresc să fie informați în mod clar cu privire la termenele și condițiile aplicabile conexiunii lor la internet, să poată accesa internetul printr-o conexiune de mare viteză și la prețuri accesibile și să poată utiliza o identitate digitală sigură și de încredere pentru a accesa o gamă largă de servicii online publice și private.

Etapele următoare

Rezultatul acestui prim sondaj Eurobarometru va contribui la elaborarea unei propuneri de declarație europeană privind drepturile și principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei. Declarația va promova o tranziție digitală modelată de valorile comune europene și de o viziune asupra schimbărilor tehnologice centrată pe factorul uman.

După acest prim sondaj, o serie recurentă de sondaje Eurobarometru va fi planificată în fiecare an (începând din 2023) în vedere colectării de date calitative, bazate pe percepția cetățenilor cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare în UE principiile digitale, odată ce vor fi consacrate în declarație.

Context

Eurobarometrul special (518) analizează modul în care cetățenii UE percep viitorul instrumentelor digitale și al internetului, precum și impactul preconizat pe care internetul și produsele, serviciile și instrumentele digitale îl vor avea asupra vieții lor până în 2030. Acesta s-a desfășurat în perioada 16 septembrie-17 octombrie 2021 printr-o combinație de interviuri online și față în față, atunci când organizarea acestora a fost posibilă sau fezabilă. Au fost intervievați 26 530 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.