Reuniunea de joi a Băncii Centrale Europene pare una esențială. Oficialii urmează să solicite timp pentru stimulentele declanșate de pandemie.
Iată cinci întrebări pe radarul piețelor, notate de Reuters.
- La ce ne putem aștepta joi?
BCE va confirma probabil că programul de achiziții de urgență în caz de pandemie (PEPP) de 1,85 trilioane de euro (2,09 trilioane de dolari), lansat în martie 2020, la apogeul tulburărilor pieței induse de COVID-19, se va încheia în martie viitor.
De asemenea, este probabil să semnaleze că ritmul de cumpărare a obligațiunilor va încetini în primul trimestru al anului 2022.
BCE a declarat că va reinvesti pe piață fondurile din obligațiunile care ajung la scadență în PEPP cel puțin până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, ar putea păstra opțiunea de extindere a schemei în cazul în care condițiile se deteriorează.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că politica poate fi stabilită pentru o perioadă relativ scurtă, având în vedere reînnoirea incertitudinii.
„Este un moment delicat, BCE va trebui să ia o decizie importantă în ceea ce privește achizițiile de active și există șocuri care merg în ambele direcții”, a declarat economistul global șef BNP Paribas, Luigi Speranza.
- Cum va recupera programul de achiziție de active (APP) când se încheie PEPP?
Achizițiile lunare de obligațiuni ale BCE în valoare de 20 de miliarde de euro în cadrul APP de șase ani sunt de așteptat să se dubleze din aprilie pentru a stabiliza inflația pe termen lung la 2% și pentru a înlocui o mare parte din stimulul PEPP pierdut.
Dar decizia este controversată. Soimii BCE avertizează împotriva adăugării la APP atunci când inflația ar putea rămâne prea ridicată pe termen lung. Porumbeii vor să rămână cu o politică monetară ultra-ușoară, deoarece presiunile pe termen lung ale prețurilor rămân slabe.
Potrivit unui raport bazat pe surse, se formează un compromis în jurul consolidării APP, dar cu limite privind dimensiunea și timpul angajamentului.
BCE ar putea aproba un plic de achiziție până la sfârșitul anului 2022, cu avertismentul că nu trebuie cheltuit în totalitate. Alternativ, ar putea ridica achizițiile de obligațiuni pentru o perioadă mai scurtă, cu angajamentul că achizițiile vor continua și după aceea, dar că dimensiunea lor va fi discutată mai târziu și va scădea probabil.
„Există o mulțime de piese mobile”, a spus strategul șef al Danske Bank, Piet Haines Christiansen, observând că șoimii BCE ar putea favoriza ideea unui plic APP, deoarece ar fi limitat în volum și timp.
- Consideră BCE inflația ca fiind tranzitorie?
Șeful Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, spune că „tranzitoriu” nu mai este corect să descrie creșterea inflației. Cu inflația din zona euro la un nivel record de 4,9%, Lagarde va fi presat pe traiectorie. Ea a descris recent profilul drept o „cocoașă”, adăugând că o cocoașă „în cele din urmă scade ”.
Se așteaptă ca previziunile economice de joi ale BCE să arate că inflația prețurilor de consum a scăzut la aproximativ 1,8% în 2024.
De asemenea, este esențial dacă inflația ridicată alimentează cererile salariale, ridicând presiunile pe termen lung asupra prețurilor.
Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat săptămâna trecută că inflația va dura mai mult să scadă, dar până acum nu există dovezi că prețurile mai mari se încorporează în salarii.
- Ce înseamnă Omicron pentru perspectivele economice?
Băncile centrale încearcă să evalueze în ce măsură Omicron exacerba blocajele lanțului de aprovizionare și afectează activitatea economică prin noi restricții.
Lagarde crede că Europa s-a adaptat bine la viața în timpul pandemiei, iar economiștii spun că – până acum – Omicron nu schimbă dramatic perspectivele economice.
- Câtă flexibilitate își va acorda BCE după PEPP?
Piețele de obligațiuni vor dori o idee despre cât de mult din flexibilitatea încorporată în PEPP va fi transferată către APP, chiar dacă unele decizii vor fi amânate.
Unii analiști nu se așteaptă ca BCE să ridice limitele emitenților sau să renunțe la cheia de capital pentru APP, deoarece ambele au fost pentru schema sa de pandemie, deoarece acest lucru ar putea declanșa obiecții legale.
Grecia ar putea veni. Obligațiunile sale sunt incluse în PEPP, dar nu și în APP, ceea ce necesită un rating de calitate investițional, de care Greciei îi lipsește. BCE ar putea sublinia că obligațiunile grecești vor rămâne susținute, deoarece răscumpărările de obligațiuni PEPP vor fi reinvestite.