În timp ce Germania se luptă cu criza energetică declanșată de invazia rusă a Ucrainei, multe comunități de acolo caută cu o urgență suplimentară modalități de a încerca să se îndepărteze de gaze și petrol. Abensberg din Bavaria se numără printre numeroasele orașe care au fost pionieri în soluții alternative de energie în ultimii ani. Orașul cu 15.000 de locuitori se concentrează pe energia solară și are ambiția de a se autosusține energetic până în 2030.
Lothar Stich arătă cu entuziasm spre luminile stradale de-a lungul pistei de biciclete de lângă casa lui. „Toți funcționează cu energie solară”, a spus el.
În timpul zilei, panourile de pe stâlpii de iluminat absorb razele soarelui, care sunt stocate într-o baterie îngropată în pământ la picioarele stâlpului. Lothar mi-a spus că lămpile, care sunt activate de senzori de mișcare, „se încarcă ziua și se folosesc noaptea”.
Lothar, un inginer care lucrează în servicii tehnice de construcții, are panouri fotovoltaice pe acoperișul casei, în șopron și în garaj, unde el și soția sa își păstrează mașinile electrice. El a spus că de-a lungul anului panourile produc de două ori mai mult cantitatea de energie de care are nevoie.
Lothar a spus că surplusul de energie pe care îl produce este trimis la rețeaua electrică locală.
„Vara, din aprilie până în septembrie, nu avem nevoie de electricitate externă, ne producem toată energia pentru noi înșine. Iarna nu este posibil din cauza lipsei soarelui. Este un sentiment bun când ai propria energie electrică. Conduci o mașină alimentată cu propria energie solară. Soarele nu trimite facturi. Deci este ieftin și este un sentiment bun.”
Centrul orașului Abensberg este profund tradițional, cu străzi pietruite și un glockenspiel pe primărie. Există chiar și un miros de bere în aer de la fabricile de bere. Dar odată ce pleci din orașul vechi, aproape peste tot te uiți sunt panouri fotovoltaice – pe grădiniță, pe școală și împrăștiate prin câmpuri.
Până și acoperișul fabricii de bere Kuchlbauer este acoperit cu panouri solare. Directorul său general, Jacob Horsch, mi-a spus că energia pe care o furnizează a contribuit la compensarea inflației în acest an.
Anul trecut, Germania a primit 55% din gazul său din Rusia, dar vara aceasta a scăzut la 35% și continuă să scadă.
Cancelarul german Olaf Scholz a ordonat celor trei centrale nucleare rămase din țară să continue să funcționeze până la jumătatea lunii aprilie, deoarece criza energetică afectează economia.
Criza l-a determinat, de asemenea, să repornească centralele electrice pe cărbune, cu toate că planul este să elimine treptat cărbunele în căutarea energiei verzi.
Magdalena Groll-Zieglmeier, consilier orășenesc din cadrul Partidului Verzilor, a spus că Abensberg mai are un drum lung de parcurs în ceea ce privește autosuficiența energetică.
„Este încă doar teoretic”, a spus ea. „Atingem ținta doar când soarele strălucește și nu este posibilă stocarea [de energie solară] în acest moment”.