fbpx

„Întorsătura” verde a sectorului energetic polonez

Realizarea unei tranziții energetice rapide în Polonia necesită un angajament deplin din partea tuturor părților interesate. Companiile energetice poloneze joacă un rol crucial în acest proces, deoarece sunt în fruntea tranziției energetice și de combustibil. Direcția politicii de climă și energie stabilită de Uniunea Europeană, ambițiile tot mai mari ale obiectivelor UE în materie de climă și impactul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) asupra schimbărilor climatice, grija pentru sănătatea umană, necesitatea dezvoltării durabile și minimizarea impactului sectorului energetic asupra mediului sunt factori care motivează companiile energetice să desfășoare acțiuni ambițioase în direcția tranziției energetice.

De la viziune la tranziție — strategii

Entitățile afiliate PKEE plănuiesc să lucreze în continuare în ceea ce privește transformarea sectorului energetic polonez, care se reflectă în strategiile pe termen lung ale companiilor care le vor permite să își adapteze activitatea de bază la mediul în schimbare și la cerințele de reglementare.

Grupul PGE declară că își va reduce impactul asupra mediului și va atinge neutralitatea climatică până în 2050. Acest lucru va fi realizat prin investiții în surse de energie cu emisii scăzute și zero și în infrastructura de rețea. Strategia PGE se bazează pe trei piloni: energie ecologică, servicii energetice moderne și organizare eficientă și eficientă. Prin urmare, PGE implementează un program ambițios de construire de parcuri eoliene offshore și onshore și dezvoltarea continuă a potențialului fotovoltaic (PV). PGE caută, de asemenea, oportunități de achiziție pentru proiecte viitoare din surse regenerabile. Până în 2030, ponderea energiei regenerabile în portofoliul grupului va crește la 50%, iar emisiile de dioxid de carbon (CO2) vor fi reduse cu 85%, ceea ce înseamnă cu 120 de milioane de tone mai puține emisii de CO2.

O creștere de șase ori a capacității instalate în surse de energie regenerabilă (SRE) și o reducere a emisiilor cu aproape 80% sunt obiectivele cheie ale noii strategii a Grupului Tauron până în 2030. Strategia presupune, de asemenea, generarea a 4,5 miliarde PLN (955 milioane EUR). ) în EBITDA (câștig înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) în 2025 și 6,5 miliarde PLN (1,4 miliarde EUR) în 2030. Presupune decarbonizarea centralelor termice și accelerarea dezvoltării surselor de energie regenerabilă. Tauron vrea să aibă o capacitate instalată de 1,6 GW în surse regenerabile în 2025: parcuri eoliene, fotovoltaice și hidrocentrale. În 2030, acesta va fi de 3,7 GW, ceea ce va constitui 78% din mixul de generație al acestui grup. Tauron vrea să aibă 1,1 GW de energie eoliană pe uscat și 1,4 GW de energie fotovoltaică. La începutul anilor 2030, vrea să lanseze parcuri eoliene offshore în Marea Baltică cu o capacitate de aproximativ 1GW. Până în 2030, aproximativ 50 la sută din investiții (cheltuielile de capital) vor fi alocate dezvoltării și modernizării rețelei de distribuție a energiei electrice. Tauron va lua în considerare, de asemenea, investiții în stocare pompată și centrale electrice virtuale. Intenționează să ofere tuturor clienților contoare inteligente până în 2030, iar clientul va rămâne în centrul atenției grupului. Mai mult, Tauron sprijină, de asemenea, dezvoltarea în continuare a tehnologiilor cu hidrogen și își asumă implicarea în dezvoltarea competențelor și pregătirea pentru implementarea tehnologiilor nucleare moderne după 2030.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.