fbpx

Ce țări europene sunt lideri în domeniul energiei solare?

Călătorind în jurul Europei într-o zi senină, este din ce în ce mai probabil să vedeți panouri solare sclipind în soare. Este un semn pozitiv, după cum și un sondaj recent arată că energia regenerabilă este calea favorită de cetățenii UE în criza climatică ce pare să urmeze.

Dar unii politicieni încă găsesc modalități de a arunca câmpurile cu panouri solare într-o lumină proastă, în cadrul unei tendințe mai ample de politizare a acțiunii climatice. În timp ce încă concurează cu Liz Truss pentru a deveni prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak a promis că nu va vedea „porțiuni din cele mai bune terenuri agricole ale noastre [pierdute] din cauza fermelor solare”.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că panourile solare montate la sol acoperă în prezent doar 0,1% din întregul teren din Regatul Unit, cu mult în urma celor dedicate terenurilor de golf. Imaginea completă este mult mai vastă. Din ce în ce mai multe panouri solare apar pe marginea drumurilor, pe terenurile virane și pe cele dezafectate de lângă șinele de tren, pe măsură ce peisajul energetic al Europei – și astfel peisajul său fizic – se schimbă în bine.
Așa cum s-a preconizat, până în 2035, energia solară trebuie să crească de nouă ori pentru a pune continentul pe o cale compatibilă cu încălzirea de 1,5 ° C, potrivit think tank-ului de energie curată Ember.

Există o serie de valori diferite prin care puteți judeca succesul solar al unei țări. Privind procentul de energie electrică generată de solar în mixul energetic, Țările de Jos, Germania și Spania ocupă primul loc, cu 23%, 19% și, respectiv, 17% în vara anului 2022.

Grecia este de obicei o performanță de top și aici, sărbătorind recent generarea de 100% din energie electrică din surse regenerabile pentru prima dată (deși pentru doar cinci ore).

Țările în care soarele răsare mai devreme tind să fie mai mici și concentrate în Europa de Est. Polonia și-a crescut generația solară din 2018 de 26 de ori, Finlanda și Ungaria îmbrățișând energia regenerabilă.

În mod surprinzător, clasamentul nu se potrivește cu care țări sunt cele mai însorite. Susținerea politică și cultivarea unui climat economic potrivit pentru energia solară este mai importantă decât nivelurile de „iradiere”. Cu toate acestea, este greu de comparat cu țări de forme și dimensiuni atât de variate. Luxemburg are de fapt cel mai mare procent de energie solară, notează analistul Ember Harriet Fox.

Germania, cea mai mare economie din Europa, are cel mai mare obiectiv din UE – urmărind o cotă de 80% din surse regenerabile până în 2030.

SolarPower Europe, o asociație condusă de membri pentru sectorul solar fotovoltaic de pe continent, adaugă că „țările cu gigawatt” sunt adevărații concurenți. Acestea sunt națiunile care au instalat cel puțin un gigawatt de energie solară – echivalentul unui reactor nuclear și capabil să alimenteze aproximativ 300.000 de case.

Danemarca se află și ea pe această listă și se speră că Norvegia, Italia, Suedia și Belgia se vor califica în curând.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.