fbpx

Criza energetică din Europa stimulează hidrogenul verde. Este în sfârșit o alternativă reală?

A devenit prea clar modul în care invazia Ucrainei de către Rusia a determinat creșterea prețurilor gazelor naturale, lăsând milioane de europeni să lupte cu facturi vertiginoase la energie și presând în continuare guvernele să ajute și să sprijine surse alternative de energie.

La nouă luni de la începutul războiului, criza este o oportunitate când vine vorba de viitorul energetic al continentului.

Creșterea prețurilor la gaze a făcut ca hidrogenul verde – produs exclusiv din energie regenerabilă – să pară brusc mult mai accesibil decât era anterior, stimulând investițiile și interesul pentru un sector care ar putea ajuta blocul să-și reducă emisiile de carbon.

Analiștii și actorii din industrie spun că este o veste binevenită, dar nici noi nu ar trebui să ne bucurăm prea mult, deoarece această schimbare înseamnă în mare măsură că toate tipurile de energie sunt costisitoare în zilele noastre și mai sunt multe de făcut Europa pentru a construi o economie competitivă a hidrogenului verde. .

„Încă trebuie să ne facem temele pentru a extinde producția și apoi a îmbunătăți tehnologia pentru a o face mai competitivă din punct de vedere al costurilor”, a declarat Stefano Innocenzi, șeful New Energy Business la Siemens Energy, pentru Euronews Next.

Hidrogen gri vs hidrogen verde

Hidrogenul, un gaz extrem de combustibil care poate stoca și furniza energie, este cel mai simplu și mai abundent element de pe Pământ, dar de obicei nu există în forma sa liberă și trebuie extras din compușii care îl conțin, cum ar fi apa, cărbunele, gazele naturale sau biomasa.

Hidrogenul a fost folosit de mult drept combustibil pentru rachete, în rafinarea petrolului, pentru a produce amoniac pentru îngrășăminte și pentru a produce oțel și produse chimice.

Dar producerea acestuia se bazează de obicei pe gaz natural sau cărbune, în procese care emit cantități mari de dioxid de carbon. Acest tip de hidrogen pe bază de fosile este denumit în mod obișnuit hidrogen „gri”.

Experții din industrie estimează că aproape 95% din producția de hidrogen utilizează în prezent combustibili fosili și generează la fel de mult CO2 ca și emisiile din Regatul Unit și Indonezia la un loc.

Hidrogenul „verde”, dimpotrivă, este produs prin împărțirea apei în cele două componente ale sale – apă și oxigen – folosind energie electrică din surse regenerabile de energie, cum ar fi vântul și solarul.

Experții spun că acest tip de hidrogen „curat” ar putea înlocui combustibilii fosili în sectoarele care se luptă să-și reducă emisiile de carbon, deoarece nu pot trece cu ușurință la electricitate – gândiți-vă la industria grea, cum ar fi producția de oțel sau transportul greu.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, prețul gazelor naturale a crescut cu peste 70% pe piețele internaționale, ceea ce a determinat creșterea costului hidrogenului gri și albastru.

În timp ce aceste prețuri s-au redus acum ușor, creșterea de după începerea războiului a plasat practic costul mediu al hidrogenului gri la egalitate cu cel al hidrogenului verde, la aproximativ 5 USD/kg (4,8 EUR/kg) în Europa, potrivit Kofi Mbuk, un analist senior de tehnologie curată la think tank-ul Carbon Tracker.

În doar câteva luni, războiul din Ucraina a generat investiții noi de 73 de miliarde de dolari (71 de miliarde de euro) în hidrogen verde, a scris el într-un raport recent pe această temă.

Uniunea Europeană a lansat o bancă de hidrogen verde de 3 miliarde de euro pentru a sprijini sectorul, în timp ce Statele Unite au introdus un credit fiscal masiv de 3 USD/kg pentru producția de hidrogen verde prin Actul său de reducere a inflației (IRA).

Mișcarea SUA s-a dovedit un avantaj remarcabil, conducând costul noilor produse ecologice cu hidrogen sub 2 USD/kg, până la punctul în care devine „prea ieftin” pentru a fi ignorat, a declarat Mbuk pentru Euronews Next.

Innocenzi de la Siemens Energy a spus că unitatea sa înregistrează mai multe afaceri de la războiul din Ucraina, dar mai mult în SUA decât în ​​Europa.

„Ceea ce se mișcă mai repede sunt SUA. Cu IRA, vedem o forță semnificativă a companiilor americane pentru a-și asigura capacitatea și asta cred că este foarte bun pentru noi”, a declarat el pentru Euronews Next.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.