fbpx

Cum o criză energetică testează curajul Moldovei de a se îndepărta de Rusia

Diviziunile se adâncesc în Moldova, pe măsură ce o criză energetică cuprinde fosta țară sovietică înainte de iarnă.

În doar o lună, la Chișinău, importurile de gaze rusești s-au redus la jumătate și energia electrică din regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei, care a asigurat 70% din nevoile Moldovei, s-a oprit complet. Celelalte 30%, importate din Ucraina lovită de război, au fost de asemenea reduse, deoarece Moscova bombardează infrastructura energetică a țării.

Tarifele la energie pentru uz casnic au crescut în ultimul an, prețul energiei electrice crescând cu aproximativ 50% doar în această lună. Aceasta i-a împins pe oameni să consume mai puțin și să apeleze la surse alternative de încălzire, cum ar fi lemnul de foc și cărbunele.

Moldovenii sunt împărțiți între cei care nu vor ca „șantajul energetic” rusesc să devieze țara de la calea pro-UE și alții care cred că ar trebui făcute concesii în apropierea de Vladimir Putin pentru a obține mai mult gaz.

Pe fondul crizei, Moldova a apelat la ajutorul tării noastre, care a intervenit pentru a acoperi 90% din nevoile țării.

Criza energetică s-a dezvoltat după ce Moldova a devenit candidată la aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a împrumutat Republicii Moldova cu 300 de milioane de euro în această vară pentru a ajuta la combaterea crizei. La începutul acestei luni, SUA a anunțat că oferă Moldovei aproximativ 50 de milioane de dolari pentru rambursarea costurilor cu electricitatea și „reducerea dependenței [energiei] față de Rusia”.

Moldova a stocat deja peste 157 de milioane de metri cubi de gaze în România și Ucraina, ceea ce ar fi suficient pentru a satisface nevoile țării timp de aproximativ o lună și jumătate în această iarnă. Moldovenii însă sunt speriați de viitoarele facturi la gaze, chiar dacă, la fel ca anul trecut, guvernul a plătit subvenții generoase, în special pentru cei cu venituri mici.

De asemenea, sunt organizate proteste în mod regulat de partidul care poartă numele oligarhului moldovean Ilan Shor. Susținătorii săi au organizat, luna trecută, proteste la Chișinău, scandând împotriva politicilor guvernamentale pro-UE și purtând bannere cu lozinci precum „Nu Războiului Rece, nu iernii rece”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Shor lucrează cu „oligarhii corupți și entitățile din Moscova pentru a crea tulburări politice în Moldova” și pentru a submina eforturile Chișinăului de a deveni membru al UE. Sandu a acuzat, în mod similar, actorii politici „corupți” din Republica Moldova că susțin interesele Rusiei în timp ce violența din războiul Kremlinului cu Ucraina se revarsă în țara lor.

Luni, o rachetă rusă a aterizat într-un oraș de graniță cu Republica Moldova, când forțele ucrainene au doborât-o. Locuitorii din Naslavcea au declarat că au fost zguduiți de explozie, care a provocat pagube, dar fără victime.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.