fbpx

Prețul petrolului nu e așteptat să crească

Recentele revizuiri ale estimărilor privind o creștere a prețului petrolului nu sunt așa de optimiste pentru investitori cum ar părea la prima vedere.

Agenția Internațională pentru Energie, Departamentul SUA pentru Energie și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și-au revizuit, săptămâna trecută, estimările pe termen scurt. Două dintre instituții văd o scădere a cererii atât anul acesta cât și anul care vine, doar Agenția Internațională a Energiei prognozând o creștere.
Agenția cu sediul în Paris nu vede o schimbare minoră, ci una semnificativă. Ea și-a schimbat predicția pentru acest an, văzând spre sfârșitul acestui an o creștere spectaculoasă a consumului cu 520.000 de barili pe zi, mare parte din această creștere urmând a se răsfrânge și în anul care vine. Dacă stăm să analizăm această estimare, vom observa că este vorba de o perspectivă foarte optimistă pentru investitorii în petrol.

Dar avem suficiente motive care ne îndeamnă la prudență.

În primul rând, să comparăm cele trei perspective oferite de aceste organizații și să le încadrăm într-un context istoric. Agenția Internațională a Energiei vede o cerere cuprinsă la mijloc față de estimările celorlalte două agenții. De asemenea, perspectiva sa este în bună măsură cam aceeași care domina în luna martie. Așadar, deși AIE face o revizuire semnificativă, nu este foarte diferită de a celorlalte două agenții.

Cealaltă notă importantă din aceste estimări este aceea că majorarea cererii pentru petrol dispare rapid. Cererea globală pentru petrol a crescut în primul trimestru al anului aceste, comparativ cu anul trecut, cu cinci milioane de barili pe zi – toate cele trei surse pică de acord asupra acestui lucru – dar această creștere se evaporează acum.

Ceea ce nu este cu totul neașteptat dacă luăm în considerare comparațiile an pe an. Cererea de petrol la începutul anului 2021 era încă puternic afectată negativ de pandemia de Covid, așa că o revenire la începutul acestui an era cu totul rezonabilă. Ulterior, mai târziu în anul 2021, activitatea economică și turismul și-au mai revenit, așa că este de așteptat ca creșterea cererii să se tempereze în trimestrele rămase din 2022.

Merită să aruncăm o privire mai în detaliu la felul în care Agenția Internațională pentru Energie și-a motivat această revizuire a cererii. În principal se bazează pe doi factori.

În primul rând, ea vedea o creștere a cererii de petrol pentru centralele energetice, în special în Orientul Mijlociu, unde cererea de electricitate crește foarte mult vara pentru a ține în priză aerele condiționate. Așa cum s-a întâmplat și în 2021, și anul acesta vara a fost foarte călduroasă. Maximele zilnice în Riad, în Arabia Saudită, au fost în medie de peste 43 de grade Celsius, și asta de la începutul lui iunie, și nu sunt așteptate să scadă cu prea mult până în octombrie.

În timp ce această tendință din Orientul Mijlociu va susține pentru o vreme cererea de petrol, nu este de așteptat ca ea să continue în lunile mai răcoroase. În Europa, pe de altă parte, situația este diferită. Agenția observă o creștere a folosirii petrolului pentru centralele energetice în Portugalia, Spania, Marea Britanie, dar și în Japonia.

Petrolul a devenit o alternativă energetică atractivă deoarece prețul gazelor a explodat. Însă Europa își reface rapid rezervele de gaz, înainte de începerea iernii, injecțiile în depozite fiind mai avansate cu nouă săptămâni față de anul trecut. Iar acest lucru survine în contextul în care fluxurile din Rusia sunt deja serios obstrucționate. Analiștii de la Standard Chartered Plc cred că arma gazului pe care Vladimir Putin intenționează să o folosească  s-ar putea să se dovedească boantă de această reumplere a stocurilor, ceea ce sugerează că Europa ar putea fi curând într-o poziție în care poate trece de iarnă „confortabil”, fără gaz rusesc.

Mai mult gaz natural înseamnă o reducere de presiune asupra cererii de petrol ca alternativă. Țările Uniunii Europene au ajuns într-un final la un acord politic de reducere a folosirii gazului cu 15% până în iarna următoare. Cu cât vor adopta acum măsuri mai agresive de reducere a energiei, cu atât mai puțin dificile vor fi lunile care vor veni. Problema este că aceste planuri pentru situații de urgență în privința gazului vor menține o cerere crescută pentru petrol câtă vreme rămâne teama că vor apărea posibile stopări ale livrărilor de gaz.

Dar această cerere suplimentară va surveni într-un context economic care se deteriorează. Dacă prețurile în creștere la alimente, combustibil și practic orice altceva vor determina o recesiune, așa cum se tem mulți analiști, activitatea economică în scădere va determina rapid o scădere a prețului la petrol.

În concluzie, sunt destul de rezerva cu privire la perspectivele optimiste asupra prețului petrolului.

Articol de Julian Lee pentru Bloomberg.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.