fbpx

Rusia și-a majorat exporturile de cărbune

Mare parte din atenția opiniei publice în privința sancțiunilor economice aplicate Rusiei s-a concentrat asupra exporturilor de gaze naturale și petrol, dar cărbunele reprezintă probabil cel mai bun exemplu pentru provocările pe care le au cei care doresc să amendeze Rusia.

Rusia este al patrulea cel mai mare exportator de cărbune, având în față doar Australia, Indonezia și Africa de Sud, dar Moscova are capacitatea să alimenteze cu cărbune atât bazinul Atlanticului cât și al Pacificului.

Europa, principalul cumpărător de cărbune rusesc, a propus un embargo asupra importurilor de cărbune din Rusia, dar încă nu a fost adoptată nicio rezoluție în acest sens, în timp ce Japonia a anunțat că plănuiește să stopeze achizițiile de cărbune rusesc.

Coreea de Sud nu a formalizat nici ea până acum importurile de energie din Rusia, dar se spune că plănuiește să facă acest lucru, în timp ce India și China, cei mai mari importatori de cărbune, nu au plasat nicio sancțiune, ba chiar au sporit importurile pentru a beneficia de reducerile de preț.

O analiză a exporturilor de cărbune efectuate de Rusia pe mare, de la începutul invaziei din Ucraina, pe 24 februarie, arată că Moscova nu doar că a reușit să mențin volumele ridicate de cărbune, dar chiar a  reușit să le crească.

A existat o anumite permutare a cumpărătorilor dar pierderea unor piețe în Europa și Japonia a fost mai mult decât compensată de creșterea achizițiilor de către alte țări, în special India și Turcia.

Rusia a exportat 16,45 milioane de tone de cărbune pe mare în iunie, foarte puțin în scădere față de volumul de 16,56 milioane de tone, în mai, potrivit informațiilor furnizate de analiștii de mărfuri Kpler. Față de nivelele înregistrare în aceleași luni ale anului 2021, se înregistrează o creștere de 3,8% în mai, respectiv 3,5% în iunie. De-asemenea, avem de-a fac cu o majorare față de cele trei luni care au precedat atacul asupra Ucrainei, exporturile fiind atunci de 13,43 milioane de tone în decembrie, 12,28 milioane de tone în ianuarie și 13,08 milioane de tone în februarie.

Dacă analizăm și mai în detaliu informațiile observăm că China și-a mărit importurile din Rusia, față de nivelul de dinainte de invazie, dar asta se datorează parțial unor importuri în general mai mari.

China a cumpărat în iunie 4,72 milioane de tone de cărbune din Rusia, 4,57 milioane în mai, față de 3,122 milioane în ianuarie și 2,61 milioane în februarie.
Deși parte o creștere semnificativă, dacă vom compara cu aceleași luni din 2021, atunci observăm că importurile din China sunt mai mult sau mai puțin constante.

Țara care și-a majorat considerabile importurile de cărbune din Rusia este India, achiziționând 1,16 milioane de tone în iunie și 836,072 de tone în mai. E o creștere față de nivelul de 678,051 tone în ianuarie și 501,115 tone în februarie, fiind de asemenea o creștere față de 2021, când importurile de cărbune rusesc erau de 664,824 tone în iunie, respectiv 667,982 tone în mai.

Totuși, deși India consumă mai mult cărbune, merită notat că e vorba doar de un mic procent din totalul importurilor sale, proporția Rusiei fiind de doar 4,4% din cele 26,08 milioane de tone importate în iunie.

Japonia, al treilea cel mai mare importator de cărbune din lume, și-a redus achizițiile de cărbune rusesc, ele scăzând la 483,096 tone în iunie, față de 572,990 tone în mai. În mare, importurile au scăzut la jumate față de ianuarie și februarie când erau de 1,04 milioane tone, respectiv 1,13 milioane tone.

În Europa, principalii cumpărători de cărbune rusesc sunt Germania, Olanda și Italia, dar aceștia au început deja să reducă achizițiile, importurile lor combinate fiind în iunie de 1,47 milioane de tone, față de 2,59 milioane de tone în mai.
Totuși, Turcia, țară care furnizează Ucrainei drone militare, și-a sport importurile de cărbune rusesc, acestea ajungând la 1,81 milioane de tone în iunie, cel mai înalt nivel atins din 2017 și până acum.

Importurile Turciei de cărbune rusesc au fost de 1,06 milioane de tone în mai și au tot crescut cu fiecare lună din februarie încoace.

Per total, ceea ce arată informațiile privind cărbunele este că Rusia a fost capabilă să-și mențină volumele de export, chiar dacă a făcut acest lucru practicând reduceri. Ceea ce mai arată de asemenea aceste informații este cât de greu este să sporești semnificativ importurile, chiar dacă dorești acest lucru, atât India și China având probleme în a găsi vase care să transporte mai mult cărbune rusesc.

În timp ce Rusia a avut succes în menținerea unor nivele ridicate de export de cărbune, marea provocare va fi când Europa și Japonia își vor suspenda importurile, dar acesta pare un proces mult mai lent decât se aștepta inițial.

Analiză de Clyde Russell pentru Reuters

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.