fbpx

Grecia va ajuta Bulgaria după ce Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale

Grecia va oferi ajutor Bulgariei după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze, i-a transmis miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar, transmite Reuters.

Cei doi lideri au discutat telefonic problema.

„Prim-ministrul a spus că Grecia va ajuta Bulgaria să facă față noii situații cauzate de deciziile ruse în materie de energie”, a transmis biroul lui Mitsotakis într-un comunicat, fără a oferi alte detalii.

Producătorul rus de gaze Gazprom  a declarat miercuri că a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia din cauză că aceste două state nu au plătit gazul în ruble. Este cea mai dură acțiune a Kremlinului de până acum, ca răspuns la sancțiunile internaționale, urmare a invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

Potrivit Reuters, care citează o altă sursă de această problemă, Atena ar putea ajuta Sofia inversând fluxul conductei TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit. Conducta aduce gaz rusesc în Grecia prin Marea Neagră, Turcia și Bulgaria.

Mitsotakis ar mai fi spus că Interconnectorul Grecia-Bulgaria (IGB) ar trebui să fie gata până în iunie, potrivit premierului bulgar Kiril Petkov.

„El (Mitsotakis) a confirmat și acțiuni comune pentru diversificare prin gaze naturale lichefiate”, a adăugat Petkov.

Mitsotakis a convocat miercuri o întâlnire de urgență cu reprezentanții sectorului energetic pentru a discuta impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei, a transmis biroul său.

Grecia se bazează pe gazul rusesc pentru mai mult de 30% din necesarul anual de energie, iar următoarea ei plată către Gazprom este scadentă în mai, în baza unui contract care expiră în 2026.

Atena nu a clarificat încă cum va efectua plata, dar a spus că ar putea fi capabilă să evite pe termen nelimitat problemele de aprovizionare cu gaze, chiar dacă Rusia oprește fluxurile.

Conform unui plan de urgență, Grecia a spus că ar putea obține gaz lichefiat suplimentar și gaze prin conducte din Azerbaidjan și ar putea comuta patru centrale electrice pe gaz la motorină. De asemenea, va intensifica exploatarea cărbunelui în următorii doi ani, ca măsură temporară.

 

Despre admin

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.