fbpx

UE investește 1 miliard de euro pentru decarbonizarea economiei

Uniunea Europeană investește peste 1,1 miliarde euro în 7 proiecte inovatoare de mare anvergură în cadrul Fondului pentru inovare. Granturile vor sprijini proiectele care vizează introducerea pe piață a tehnologiilor revoluționare în industriile energointensive, a hidrogenului, a captării dioxidului de carbon, a utilizării și stocării energiei și a energiei din surse regenerabile. Proiectele vizează Belgia, Italia, Finlanda, Franța, Țările de Jos, Norvegia, Spania și Suedia.

Cele 7 proiecte au fost selectate pentru finanțare în cadrul primei cereri de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare care vizează proiecte de mare anvergură, și anume proiecte cu costuri totale de capital de peste 7,5 milioane euro, transmite Comisia Europeană.

Aceste proiecte au fost evaluate de experți independenți în ceea ce privește capacitatea lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în raport cu tehnologiile convenționale și de a inova dincolo de stadiul actual al tehnologiei, fiind, în același timp, suficient de mature pentru a permite implementarea lor rapidă. Printre celelalte criterii de selecție se număra potențialul de rentabilitate al proiectelor, mai spune Comisia.

Proiectele selectate vizează o gamă largă de sectoare relevante pentru decarbonizarea diferitelor părți ale industriei și ale sectoarelor energetice din Europa, cum ar fi industria chimică, industria siderurgică, industria cimentului, rafinăriile, energia electrică și energia termică. Toate proiectele fie fac deja parte din centre industriale, fie lansează clustere de decarbonizare ale industriilor interconectate. 

Pentru proiectele câștigătoare încep să fie elaborate acorduri individuale de grant cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), organismul de punere în aplicare a fondului. Se preconizează că acestea vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2022, permițând astfel Comisiei să adopte decizia corespunzătoare de acordare a grantului și să demareze procedura de distribuire a granturilor.

La 26 octombrie, Comisia a lansat a doua cerere de proiecte de mare anvergură, termenul-limită fiind 3 martie 2022. Toate proiectele care nu au fost câștigătoare în cadrul primei cereri de propuneri sunt invitate să se înscrie din nou.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.