fbpx

Italia: Conferință despre imigrație cu liderii regionali

Italia a găzduit duminică la Roma, la o conferință menită să prelungească acordul susținut de UE cu Tunisia pentru a limita sosirea imigranților pe țărmurile europene. Premierul italian, Giorgia Meloni a făcut duminică un apel la stabilirea unor relații noi și mai echitabile între Europa și țările de origine și de tranzit ale migranților, relatează France24, citat de Calea Europeană. 

În deschiderea conferinței, Meloni a spus că discuțiile se vor concentra pe imigrația ilegală și legală , sprijinul refugiaților și „cea mai importantă… cooperare largă pentru a sprijini dezvoltarea în Africa”.

Ziua discuțiilor a fost „începutul unui proces” care va fi urmat de o conferință a donatorilor pentru finanțarea proiectelor de investiții și sprijinirea controlului la frontieră, a spus Meloni, adăugând că încă nu a fost stabilită o dată, scrie France24. 

Emiratele Arabe Unite au promis 100 de milioane de euro (111 milioane de dolari) pentru acest fond, a declarat Meloni într-o conferință de presă după conferință.

Înaintea discuțiilor, Papa Francisc a făcut apel la lideri să ajute zecile de oameni care încearcă să intre în Europa în fiecare an în căutarea unei vieți mai bune, în timp ce fug de sărăcie și conflicte.

„Marea Mediterană nu mai poate fi teatrul morții și al inumanității”, a spus pontiful în timpul rugăciunii sale săptămânale Angelus.

În timpul campaniei electorale din 2022, care a adus-o la putere, extrema – dreapta Meloni a promis că va „opri debarcarea” migranților în Italia, pe care guvernul îi estimează la aproape 80.000 de sosiri de la începutul anului, comparativ cu 33.000 în aceeași perioadă a anului trecut.

Dar, deși guvernul a pus obstacole în calea navelor umanitare care salvează migranți în Marea Mediterană, nu a reușit să oprească plecările în sine, care provin în principal din Tunisia și Libia.

Italia și Comisia Europeană au încercat să-și intensifice angajamentul cu Tunisia, promițând finanțare dacă va împiedica emigrarea de pe teritoriul său.

Meloni a încercat, de asemenea, să acționeze ca intermediar între Tunisia – lipsită de numerar și în pragul unei crize majore a datoriilor – și Fondul Monetar Internațional, unde un pachet de salvare de aproape 2 miliarde de dolari pentru țara nord-africană a blocat pe fondul cererii FMI de reforme structurale.

Săptămâna trecută, UE a semnat un memorandum de înțelegere cu Tunisia care prevede un ajutor european direct de 105 milioane de euro pentru a preveni plecarea ambarcațiunilor de migranți și a combate contrabandiștii.

Acordul prevede, de asemenea, ca mai mulți tunisieni sosiți ilegal să fie repatriați, iar migranții africani subsahariani în Tunisia să fie trimiși înapoi în țările lor de origine.

Un pachet mult mai mare al UE pentru Tunisia, un împrumut pe termen lung de aproximativ 900 de milioane de euro propus de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în iunie, este condiționat de aprobarea împrumutului FMI.

„Tunisia este o națiune care se află într-o suferință extremă și, în mod clar, lăsarea ei în soarta ei poate avea consecințe foarte grave”, a declarat Meloni reporterilor duminică.

 

About Ioana Popa

Check Also

Vreme extremă în Europa: val de inundații, alunecări de teren și caniculă

Vremea extremă care afectează întreaga Europă a provocat inundaţii record, sute de alunecări de teren, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.