fbpx

Ursula von der Leyen: Rusia folosește gazul „ca instrument de șantaj”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat miercuri Rusia că folosește gazul „ca instrument de șantaj”, după ce Gazprom a oprit transporturile de gaze către Polonia și Bulgaria, notează astăzi POLITICO.

„Acest lucru este nejustificat și inacceptabil”, a spus ea într-un comunicat . „Și arată încă o dată neîncrederea Rusiei ca furnizor de gaz”.

UE pregătește o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei ca răzbunare pentru atacul său asupra Ucrainei și analizează sancțiuni împotriva petrolului. Gazele nu fuseseră puse pe masă din cauza opoziției multor țări UE, în frunte cu Germania și Ungaria, îngrijorate de impactul economic al unui astfel de pas.

Dar mișcarea neașteptată a Gazprom schimbă calculele.

Von der Leyen a spus că țările UE au pregătit planuri de urgență pentru o oprire a gazelor și că o reuniune a grupului de coordonare a gazelor din bloc al autorităților naționale și agențiilor energetice are loc „chiar acum”.

„Elaborăm răspunsul nostru coordonat al UE. Vom continua, de asemenea, să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative”, a spus ea.

Gazprom a declarat într-o declarație în această dimineață că „a notificat Bulgargaz  din Bulgaria și PGNiG Polonia cu privire la suspendarea furnizării de gaz din 27 aprilie”, după ce au refuzat cererile Kremlinului de a plăti gazul în ruble, lucru despre care au spus că a încălcat termenii contractelor lor.

Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a acuzat în această dimineață Gazprom pentru că folosește gazele naturale ca „o armă politică și economică” și a spus că țara sa poate satisface nevoile utilizatorilor săi timp de cel puțin o lună.

 

About admin

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.