fbpx

Consiliul European se reuneşte în zilele de 24 şi 25 martie 2022, la Bruxelles

Consiliul European al Uniunii Europene se reuneşte în zilele de 24 şi 25 martie 2022, la Bruxelles, într-o reuniune formală, pentru a lua în discuţie agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitatea şi apărarea, energia, aspectele economice, pandemia de COVID-19 şi relaţiile externe. La această reuniune a fost invitat să participe şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, ca o reconfirmare a unităţii şi a coordonării transatlantice strânse în contextul de securitate actual generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Agenda de discuţii a Consiliului European vizează, în principal, evoluţiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană acestei ţări în plan politic, financiar, material şi umanitar. Vor fi abordate şi modalităţile de sprijin în plan european a refugiaţilor ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecţie temporară.

În ceea ce priveşte agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul European va evalua cele mai recente evoluţii de pe teren, inclusiv situaţia umanitară şi refugiaţii. UE îşi menţine angajamentul faţă de Ucraina şi poporul acesteia şi acţionează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material şi umanitar coordonat, precum şi sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, se arată pe site-ul Consiliului.

Consiliul European va discuta, de asemenea, despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles din 10-11 martie 2022 şi ţinând cont de noua situaţie în materie de securitate din Europa. Liderii UE vor discuta despre modul în care UE ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv, atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii.

În acest sens, miniştrii de externe şi cei ai apărării din UE, au aprobat, la 21 martie 2022, Busola Strategică, prin care se fac propuneri concrete şi aplicabile, cu un calendar de implementare foarte precis, în vederea îmbunătăţirii capacităţii UE de a acţiona decisiv în crize şi de a-şi apăra securitatea şi pe cetăţenii săi. De asemenea, Busola subliniază importanţa relaţiei transatlantice şi a rolului NATO în apărarea colectivă. O UE mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi apărării va contribui la consolidarea securităţii transatlantice şi a NATO.

În continuarea discuţiilor din cadrul Summitului de la Versailles, liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securităţii aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenţei faţă de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situaţia preţurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile şi de susţinere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.

De asemenea, vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieţei Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relaţia cu China şi situaţia politică din Bosnia şi Herţegovina.

 

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.