fbpx

ONG-urile spun că UE a cedat intereselor comerciale asupra vaccinurilor Covid-19

Acordurile semnate între Comisia Europeană și companiile farmaceutice pentru a distribui vaccinurile COVID-19 au oferit beneficii semnificative pe termen lung corporațiilor implicate în detrimentul sănătății publice și egalității globale, a constatat cercetarea ONG-urilor.

„Interesele private au exercitat o influență nejustificată asupra factorilor de decizie europeni în timpul pandemiei COVID-19, ceea ce a dus la o lipsă de transparență pe contractele cu vaccinuri finanțate public, care au lăsat publicul cu mai multe întrebări decât răspunsuri” a spus un ONG francez.

Ombudsmanul UE, Emily O’Reilly, a condus la administrarea necorespunzătoare din partea comisiei anul trecut, după ce executivul UE a declarat că nu poate elibera schimburile de mesaje dintre președintele său, Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer.

O’Reilly a spus atunci că răspunsul Comisiei „lasă impresia regretabilă a unei instituții UE care nu se prezintă pe probleme de interes public semnificativ”. Rapoartele ONG-urilor au concluzionat, de asemenea, că lansarea globală a vaccinurilor a creat niveluri de inegalitate globală atât de mare încât mulți au numit-o „apartheid de vaccin”.

În timp ce țările cu venituri mari au avut în mare parte acces pe scară largă la vaccinuri și contramăsuri medicale pentru populațiile lor, țările cu venituri mici și medii nu au putut accesa aceleași măsuri în lupta lor împotriva Covid-19.

Avocații globali ai sănătății susțin în rapoarte că această inegalitate poate fi explicată prin faptul că aspectele „comerciale, economice și geopolitice” au fost puse peste considerentele globale de sănătate.

Companiile farmaceutice au vândut marea majoritate a dozelor lor în cele mai bogate țări din lume – o strategie denunțată ca fiind în primul rând îndreptată spre profit, mai ales că aceste companii nu ar permite țărilor mai sărace să producă vaccinul de salvare a vieții pe cont propriu, din cauza regulilor de proprietate intelectuală.

Stabiliți în tranzacții comerciale, acestea au permis corporațiilor farmaceutice să funcționeze ca monopoluri, fără responsabilitatea de a împărtăși cunoștințele pe care le dețineau, în ciuda faptului că toată societatea avea nevoie de acesta, au declarat rapoartele.

La începutul pandemiei, UE a făcut mai multe declarații cu privire la importanța solidarității vaccinului global. Cu toate acestea, raportul a spus că aceste promisiuni nu au fost transformate în acțiuni concrete.

„În schimb, acțiunile UE s-au tradus într-o atitudine din fiecare țară pentru sine, care a dus efectiv la o formă de portare a tehnologiilor de sănătate Covid-19”, a adăugat acesta.

Conform datelor din Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP), aproape 73% dintre persoanele din țările cu venituri mari au primit cel puțin o doză din vaccinul Covid-19, comparativ cu doar 30% în țările cu venituri mici.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.