fbpx

ONU cere o accelerare a transporturilor de cereale din Marea Neagră

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o accelerare a transporturilor de cereale din Marea Neagră din porturile ucrainene, în cadrul unui acord care permite exporturile în condiții de siguranță în timpul războiului, a declarat marți un purtător de cuvânt al ONU, în timp ce Rusia amenință că va renunța la pact, scrie Reuters. 

Națiunile Unite și Turcia au intermediat Inițiativa privind cerealele Mării Negre cu Rusia și Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia Moscovei în Ucraina și blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Exporturile de alimente „au scăzut semnificativ de la un vârf de 4,2 milioane de tone metrice în octombrie 2022 la 1,3 milioane de tone metrice în mai, cel mai scăzut volum de la începutul Inițiativei, anul trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU Farhan Haq.

Guterres a fost dezamăgit de ritmul încetinit al inspecțiilor navelor și de excluderea portului Pivdennyi (Yuzhny) – unul dintre cele trei porturi ucrainene acoperite de acordul de export la Marea Neagră.

„Secretarul general solicită părților să accelereze operațiunile și le îndeamnă să facă tot posibilul pentru a asigura continuarea acestui acord vital, care urmează să fie reînnoit la 17 iulie”, a spus Haq într-un comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia ia în considerare retragerea din Acordul cu cereale la Marea Neagră.

Acordul permite și transporturi de amoniac, dar niciunul nu s-a întâmplat. Rusia obișnuia să pompeze până la 2,5 milioane de tone de amoniac anual în portul Pivdennyi pentru export global. Dar conducta a fost închisă de război și, la începutul acestei luni, Moscova a acuzat forțele ucrainene că au aruncat în aer o parte din conductă.

Repornirea conductei a fost una dintre numeroasele cereri formulate de Rusia în cadrul discuțiilor pentru extinderea acordului cu cereale la Marea Neagră. Luna trecută, a început să oprească navele care călătoreau spre portul Pivdennyi în cadrul acordului de cereale la Marea Neagră până când conducta de amoniac a fost repornită.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu această inițiativă, în iulie 2022 a fost încheiat și un pact de trei ani în care Națiunile Unite au fost de acord să ajute Moscova să depășească orice obstacol în calea propriilor transporturi de alimente și îngrășăminte.

În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor.

ONU a confirmat că nu poate face nimic pentru a aborda unele dintre nemulțumirile centrale ale Rusiei, a declarat marți agenția de știri de stat TASS, citată de Ministerul de Externe al Rusiei.

Haq a spus că Națiunile Unite sunt „pe deplin angajate” să sprijine implementarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră și a pactului de facilitare a exporturilor de alimente și îngrășăminte din Rusia.

„Acest lucru este deosebit de critic acum, deoarece noua recoltă de cereale începe atât în ​​Ucraina, cât și în Federația Rusă”, a spus el.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.