fbpx

Merkel spune că nu are puterea de a-l influența pe Putin

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat politica față de Rusia înainte de invazia din februarie a Ucrainei, declarând că nu avea putere pentru a-l influența pe Vladimir Putin.

Ea a spus că a încercat să convoace discuții europene cu președintele rus și președintele francez Emmanuel Macron în vara anului 2021. „Dar nu aveam puterea de îl influența”, a spus ea pentru Spiegel News. „Chiar toată lumea știa: în toamnă va fi plecată”, a spus ea.

După patru mandate de cancelar, dna Merkel a părăsit biroul în decembrie. Ea a făcut o vizită finală la Moscova în august 2021 și a declarat revistei germane de știri că „sentimentul era foarte clar: „În ceea ce privește politica de putere, ești terminat”. Ea a adăugat că „pentru Putin, doar puterea contează”. A fost semnificativ faptul că, pentru ultima lor întâlnire, Putin l-a adus cu el pe ministrul de externe Serghei Lavrov, a spus ea. Anterior s-au întâlnit doar unu la unu, a remarcat ea.

În lumina invaziei președintelui Putin – precedată de săptămâni de consolidare militară masivă la granițele Ucrainei – mulți au susținut că doamna Merkel și alți lideri ai UE ar fi trebuit să adopte o abordare mai dură față de Kremlin. Un expert în politică externă din partidul ei Creștin Democrat (CDU), deputatul Roderich Kiesewetter, se numără printre cei care spun că știa că Putin încearcă să împartă și să slăbească Europa, dar credea că „soft power” este abordarea corectă. El a susținut înainte de invazie că Germania era prea dependentă de gazul rusesc.

În interviul lui Spiegel, doamna Merkel a spus că poziția ei cu privire la Ucraina în discuțiile de pace de la Minsk i-a oferit Kievului timp pentru a se apăra mai bine împotriva armatei ruse. Un acord de încetare a focului a fost încheiat la Minsk după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea a Ucrainei și în timpul războiului său din regiunea Donbas. Dar punctele cheie, inclusiv dezarmarea și supravegherea internațională, nu au fost implementate.

Doamna Merkel a spus că nu regretă că i s-a încheiat mandatul în decembrie, deoarece a simțit că guvernul ei nu reușește să facă progrese nu numai în ceea ce privește criza din Ucraina, ci și conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia, toate acestea cu implicații în Rusia.

Ea și Putin au avut experiență directă a vieții în Germania de Est comunistă – ea a crescut acolo și el a servit acolo ca ofițer KGB sovietic, făcând activități secrete de informații. Putin vorbește fluent germană, iar doamna Merkel vorbește puțin rusă.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.