fbpx

Thierry Breton: Centralele nucleare vor avea nevoie de investiții de 500 de miliarde de euro până în 2050

Centralele nucleare de ultimă generație vor avea nevoie de investiții de 500 de miliarde de euro până în anul 2050, a apreciat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care a afirmat, totodată, că este „crucial” ca energie nucleară să primească eticheta verde în cadrul tranziţiei energetice, informează AFP, potrivit Agrepres.

„Numai centralele nucleare existente vor avea nevoie de investiții de 50 de miliarde de euro până în 2030, iar cele de nouă generație vor avea nevoie de investiții de 500 de miliarde de euro până în 2050”, a declarat Breton, într-un interviu pentru săptămânalul francez „Le Journal du dimanche (JDD)”.

Comisia Europeană la începutul pe 31 decembrie consultări cu Grupul de experți pentru finanțare durabilă a statelor membre și cu Platforma pentru finanțare durabilă cu privire la un proiect de text la un act delegat de taxonomie  care să acopere anumite activități în domeniul gazelor și al energiei nucleare. ,  dând astfel curs solicitărilor României și altor state UE care consideră crucială acceptarea gazelor naturale și a energiei nucleare pe lista investițiilor verzi ale Uniunii Europene.

De asemenea, Comisia va strânge reacții cu privire la propunerile sale până la data de 12 ianuarie și speră ca, până la finele acestei luni, să prezinte în mod oficial textul final al propunerii sale. După aceea, textul va fi discutat cu guvernele statelor membre și cu Parlamentul European timp de până la șase luni.

Pentru Thierry Breton, includerea energiei nucleare în această taxonomie este crucială pentru a permite sectorului să atragă capitalurile de care va avea nevoie.

„Tranziția ecologică va antrena o revoluție industrială de o amploare inedită. Precum și o cursă pentru capital între diferite surse energetice, de exemplu numai energiile regenerabile vor mobiliza investiții de 65 de miliarde de euro pe an. La aceasta va trebui să adăugăm investiții de 45 de miliarde de euro pe an pentru a ne dota cu infrastructura de rețea suplimentară”, a estimat comisarul european.

În condițiile în care 26% din energie electrică produsă în prezent în UE provine de la centralele atomice, comisarul Thierry Breton a subliniat că „energia nucleară va reprezenta cel puțin 15% din mixul energetic în 2050”.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.