fbpx
person holding stack of wheat

Războiul din Ucraina: Putin suspendă acordul de export de cereale din Marea Neagră

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă – dar nu încetează – participarea la un acord care permite trecerea în siguranță a navelor care transportă exporturi de cereale ucrainene.

Moscova s-a retras sâmbătă din acordul intermediat de ONU, susținând că Ucraina a folosit un coridor de siguranță în Marea Neagră pentru a-și ataca flota. ONU spune că în noaptea aceea nu erau nave în coridor. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul va fi onorat și a acuzat Rusia că „șantajează lumea cu foamea” – o afirmație pe care Rusia o neagă.
În ciuda impactului, 12 nave care conţineau 354.500 de tone de alimente, inclusiv cereale, au părăsit luni porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunţat Ministerul Infrastructurii din Ucraina. Acesta a constituit un volum record de exporturi de la începutul tranzacției cu cereale, a declarat un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, citat de Reuters.

Una dintre navele care transporta 40.000 de tone de cereale era destinată Etiopiei, unde exista „posibilitatea reală de foamete în masă”, a adăugat ministerul de infrastructură.

Câte cereale au fost expediate din Ucraina?

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, marina sa a impus o blocare a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, prinzând aproximativ 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului în interiorul țării, împreună cu alte produse alimentare precum porumb și ulei de floarea soarelui.

Dar în iulie, Turcia și ONU au încheiat un acord între Ucraina și Rusia, fiind de acord să reia exporturile de cereale prin porturile Mării Negre.
Luni, totuși, președintele Putin a declarat că acordul este suspendat, invocând atacul „masiv” cu drone asupra flotei sale din Crimeea de care a pretins că Kievul este responsabil.
El a spus că siguranța maritimă trebuie asigurată și că implementarea exporturilor de cereale în astfel de condiții este prea riscantă.
„Ucraina trebuie să garanteze că nu vor exista amenințări la adresa navelor civile”, a spus Putin într-un discurs televizat.

Kievul nu și-a recunoscut responsabilitatea pentru atac, spunând că Moscova plănuia de mult să abandoneze acordul intermediat internațional și a folosit atacul ca pretext pentru a face acest lucru.

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța transportului maritim în aceste zone, un astfel de acord nu este fezabil și capătă un alt caracter – mult mai riscant, periculos și negarantat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Retragerea Rusiei din acord a fost condamnată de SUA, care au spus că Moscova „armănește mâncarea”.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a cerut Rusiei să-și revină decizia, spunând că periclitarea exportului de cereale și îngrășăminte ar avea un impact asupra crizei alimentare globale.

Ambasadorul Rusiei în SUA a respins acuzațiile potrivit cărora țara sa exacerbează o criză alimentară globală, declarând că este nedrept să critici Rusia.
Suspendarea vine în momentul în care Rusia afirmă că și-a extins evacuările din regiunea ocupată Herson, în ciuda faptului că a afirmat în weekend că acestea s-au încheiat.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Europarlamentarul suspect de corupție, Francesco Giorgi, va rămâne în închisoarea belgiană

Una dintre figurile cheie ale scandalului de corupție din Parlamentul European va rămâne în închisoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.