fbpx

Marea Britanie: Putin va fi tras la răspundere pentru crimele de război

Vladimir Putin va fi „tras la răspundere” pentru crimele de război din Ucraina la Tribunalul Penal Internațional de la Haga, a promis secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, care subliniază că Regatul Unit va ajuta la strângerea dovezilor necesare, transmite The Guardian.

Secretarul pe Justiție, Dominic Raab, a călătorit luni la Haga pentru a se asigura că „când va veni acea urmărire penală, instanța va avea ceea ce îi trebuie”, a declarat Javid pentru programul BBC One Breakfast.

Javid a fost rugat să comenteze știrea potrivit căreia o femeie însărcinată, scoasă pe o targă dintr-o maternitate bombardată din orașul ucrainean Mariupol ar fi murit de atunci, la fel și copilul ei. Fotografia a devenit virală pe rețelele de socialializare.

„Mă umple de furie să văd așa ceva. Acestea sunt atrocități îngrozitoare comise de ruși asupra unor civili nevinovați în Ucraina ”, a spus Javid, declarând că Organizația Mondială a Sănătății a documentat până acum 31 de atacuri asupra unităților de sănătate.

„Acestea sunt crime de război și Putin va fi tras la răspundere”, a adăugat el. Întrebat cum, Javid a spus: „El va fi considerat responsabil în cele din urmă cu siguranță de către Instanța internațională. Astăzi, secretarul de stat pe Justiție, colegul meu, merge la Haga și se va întâlni acolo cu procurorul șef și cu alții, oferind sprijin Marii Britanii pentru a strânge probe.”

Întrebat despre potențialul sprijin al NATO pentru Ucraina, Javid a subliniat că alianța este o „organizație defensivă”, dar a avertizat cu privire la consecințele pentru Rusia dacă națiunile NATO sunt vizate, după lovituri în apropierea graniței poloneze .

„Dacă un singur deget al Rusiei pășește pe teritoriul NATO, va fi considerat un act de război”, a spus Javid.

Peste noapte, departamentul lui Javid a anunțat că 21 de copii ucraineni care suferă de cancer au ajuns în Anglia împreună cu membrii familiei pentru a primi tratament NHS.

„Acum vor fi îngrijiți în Marea Britanie, atâta timp cât este nevoie”, a spus Javid. „Pentru a face asta, a fost o operațiune destul de mare în weekend. Au fost implicați un număr de parteneri și le sunt foarte recunoscător, în special guvernului polonez și NHS. Și mă bucur că putem oferi sprijin în acest fel.”

Întrebat dacă vor veni mai mulți astfel de pacienți, Javid a spus că Marea Britanie „lucrează cu parteneri internaționali” și că un alt aspect este sprijinirea Poloniei și Republicii Moldova.

Guvernul este de așteptat să anunțe detaliile unei scheme mai târziu, luni, prin care britanicii pot găzdui refugiați ucraineni care sosesc în Marea Britanie în casele lor timp de șase luni.

Întrebat despre îngrijorările exprimate de unii refugiați cu privire la capacitatea de a efectua suficiente verificări în timpul prevăzut, Javid a spus: „Aceasta este o situație fără precedent și cred că este important să ascultăm organizațiile caritabile care au experiență și să ajutăm la rezolvarea modului în care aceasta. pot lucra.

„Dar nu cred că faptul că nu am făcut asta înainte ar trebui să împiedice să nu încercăm să facem asta în acest fel în acest moment. Cred că este foarte valoros pentru un refugiat ucrainean care sosește în Marea Britanie să aibă o gazdă britanică care să-l ajute în atâtea moduri, nu în ultimul rând să se integreze în viața britanică.”

Întrebat dacă ar lua în considerare găzduirea unui refugiat, Javid a spus că „începe să poarte o conversație cu soția mea despre asta”, dar nu s-a angajat să facă acest lucru.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.