fbpx

Trei tendințe pentru piața de gaz în 2022

Sectorul petrolier s-a aflat în lumina reflectoarelor după ce și-a revenit spectaculos în anul 2021. Totuși, adevărații câștigători par a fi cei care au pariat pe gazul natural, care acum se află la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, depășind atât petrolul cât și alte mărfuri în ceea ce privește rata de creștere.

Gazul natural are un început de start bun în SUA, prețurile urcând de la 1 ianuarie cu 20%, în principal datorită cererii robuste.

Prețurile la gaze naturale au urcat cu 10% în SUA ultimele câteva zile după ce prognozele meteo au anunțat temperaturi geroase în ianuarie. Această estimare vine după ce mai multe viscole au lovit în weekend coasta de est. Multe state americane din New England s-au orientat către petrol pentru a menține rețelele funcționale, și asta deoarece accesul la furnizorii de gaz este limitat în acea zonă.

Temperaturile scăzute și prețul mare al gazelor naturale reprezintă un câștig pentru companiile mari precum Royal Dutch Shell (NYSE:RDS.A) și BP Plc.  (NYSE:BP), care produc gaz natural lichefiat în Trinidad și îl vând pe piețele din New England.

În acest context, firma de consultanță  Wood Mackenzie a făcut public raportul său asupra pieței globale de gaz și GPL în 2022. Iată câteva dintre cele mai interesante predicții:

#1. Prețurile vor scădea dacă va fi autorizat gazoductul Nord Stream 2. O lipsă acută de gaz natural, combinată cu o scădere a producției de energie eoliană, scoaterea din funcțiune a centralelor atomice, plus vremea rece au contribuit la una dintre cele mai acute crize energetice din Europa. Cu toate acestea, Bătrânul Continent continuă să sufere și nu e de așteptat ca lucrurile să se îmbunătățească, ba dimpotrivă.

Prețul la gaze naturale în Europa a atins un nou maxim marți după ce o conductă care aducea gaz rusesc în Germania a fost oprită, în timp ce vasele americane care erau pregătite să aducă gaz natural lichefiat în Europa au fost deturnate către Asia deoarece acolo prețurile sunt și mai mari.

Transferul de gaz prin conducta Yamal-Europa , una dintre principalele căi de transport a gazului rusesc spre Europa, a scăzut constant, dar în ultima vreme s-au întrerupt, o mișcare despre care Kremlinul spune că nu are nicio implicație politică.

Unii politicieni occidentali consideră că Rusia se folosește de gaz ca de o armă în conflictul înghețat din Ucraina, dar și ca răspuns la tergiversările legate de proiectul controversat Nort Stream 2. Bineînțeles că Rusia a negat orice fel de legătură.

„Nu există absolut niciun fel de conexiune între această decizie și Nord Stream 2. Este o situație pur comercială”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Pskov, în cadrul unei conferințe video.

Proiectul Nord Stream își propune să stabilească o rută de transport solidă pentru gazul rusesc spre Europa centrală. În acest sens, compania care deține Nord Stream, în fapt  Gazprom, leagă Rusia de Germania prin conducte care trec prin Marea Baltică. Mai multe țări din Uniunea Europeană s-au opus acestui proiect, deoarece afectează interesele organizației.

Potrivit analiștilor Woodmac, la aceste niveluri ale exporturilor rusești și luând în considerare condiții meteo normale, rezervele europene ar urma să scadă sub 15 milioane de metri cubi până la sfârșitul lui martie, ceea ce ar reprezenta un nou minim. În cele din urmă, pe măsură ce iarna trece, prețurile vor începe să scadă, dar necesitatea de a reumple depozitele va fi foarte presantă, cu 20-25 milioane de metri cubi mai mult decât anul trecut. Licențierea Nord Stream 2 s-ar putea să fie singura opțiune pe masă pentru a reumple depozitele și a evita o criză similară cu cea de anul acesta.

„O iarnă normală, inclusiv în Asia și licențierea Nord Stream 2 ar împinge în jos prețurile, deși ele se vor menține ridicate din cauza necesității de a umple depozite. Totuși, o iarnă mai aspră în Europa și Asia, dimpreună cu incertitudinea legată de reglementarea Nord Stream 2, ar însemna noi creșteri de prețuri în 2022 – și un alt an foarte dificil.”

#2. Cererea globală pentru gaz va rămâne susținută

În opinia Woodmac, cererea pentru gaz natural va rămâne cel mai probabil constantă pe termen scurt, fără să existe semne serioase că ar putea apărea amenințări asupra cererii.

Cererea pentru gaz lichefiat în Asia a continuat să crească, dar în Europa situația nu arată la fel de bine, cererea pentru gaz din industrie și energie scăzând cu 4% față de vară.

Massimo Di Odoardo, vicepreședintele Woodmac, susține că prețurile mari vor pune presiune pe cerere. De pildă, în Asia motivația trecerii de la cărbune la gaz nu va mai fi atât de puternică. De asemenea, investițiile în regenerabile și baterii vor continua să crească, ceea ce va limita spațiul de creștere pentru gaz. Decidenții politici din Europa vor încerca să accelereze tranziție dinspre gazul natural, după cum se poate vedea și din recenta propunere a UE de a sprijini biometanul și hidrogenul.

#3. Și mai multe proiecte cu gaz natural lichefiat (GNL)

Wood Mackenzie estimează că proiectele cu GNL vor continua să apară deoarece prețurile sunt în creștere.

Analiștii se așteaptă ca 79 de milioane de tone pe an de GNL suplimentar să fie aprobați pentru exploatare în următorii doi ani, dintre care 33 de milioane în America de Nord, 16 milioane în Qatar și 20 de milioane în Rusia.

În altă ordine de idei, Woodmac afirmă că gazul natural va rămâne un pilon de bază  pentru marile companii petroliere în tranziția lor energetică.

Articol de Alex Kimani pentru Oilprice.com

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.